Vrnitev v čas, ko smo bili samo še otroci

V četrtek zvečer bodo v novogoriškem kulturnem domu premierno prikazali dokumentarni film Ko smo bili samo še otroci, ki je nastal ob 70-letnici Nove Gorice.

Režiser Tadej Čater, glavna nastopajoča Marija Pavlin in producentka Blanka Kante.
Režiser Tadej Čater, glavna nastopajoča Marija Pavlin in producentka Blanka Kante. 

NOVA GORICA > Ob 70-letnici mesta bodo premierno prikazali dokumentarni film, ki pa ne govori samo o nastajanju mesta, pač pa skozi spomine 19 pripovedovalcev, ki živijo v mestu in okolici, pripoveduje o času, ko je nastala državna meja, kako so jo ljudje doživljali, o zgodbah njihovega vsakdana. “Zanimali so nas spomini, zgodbe. Ideja filma je skozi spomine prikazati, kako je bilo biti otrok leta 1947,” pojasnjuje soscenaristka in producentka Blanka Kante in dodaja, da namenoma niso izbirali le ljudi iz Nove Gorice.

Na prvi pogled se začuti podobnost z dokumentarci domačink Anje Medved in Nadje Velušček. Režiser Tadej Čater se je, ker je Celjan, tega lotil drugače. “Začel sem raziskovati na podlagi lastnega neznanja. Osnovne stvari o Novi Gorici sem vedel, a spomini in osebne zgodbe so mi bili tuji in zato velik izziv. Zanimale so me dvojnost tega mesta, tradicija meščanstva, dialekt,” razloži in doda, da ima snemanje dokumentarca veliko prednost zato, ker med snemanjem dograjuješ zgodbo, raziskuješ. Rdeča nit filma je zgodba 85-letne Marije Pavlin, ki obriše prah s fotografij, zbere pogum in obišče grob sestre onstran meje, kar odpre pot spominom na otroštvo. “Skozi rdečo nit prepletamo zgodbe in spomine ostalih ljudi,” pove Blanka Kante. Marija Pavlin je sicer prvič stopila pred kamero, a vitalna gospa, ki redno obiskuje Hišo dobre volje v Mirnu, ima v rokavu še pa še anekdot. “Ko smo bili mladi v Mirnu, smo veliko igrali, potem pa ne več. Prvič pred kamero pa sem bila šele pri teh letih,” se hudomušno nasmehne.

Kot je povedala Kantetova, bodo po premieri imeli še nekaj ponovitev v Novi Gorici in premiero v Gorici. Nato bo šel film v distribucijo Art kino mreže in leta 2018 na festivale, predvajan bo tudi na nacionalki. MM


Najbolj brano