Virusi so že začeli pohod med ljudmi

Viroze so izraz, ki se je ustalil med ljudmi in tudi med zdravniki za skupno poimenovanje obolenj, ki so v hladnejšem in hladnem obdobju leta krive za to, da ljudje obležijo v posteljah. Simptomi so pogosto podobni kot pri gripi. Tudi to zdravniki že napovedujejo, a po pričakovanjih naj bi se v Evropi pojavila proti koncu leta. Vrhunec pa gripa praviloma doseže vsako leto februarja.

Boris Kopilović: “Za naše območje velja, da se 
gripa praviloma začne pojavljati konec decembra, 
vrhunec pa običajno doseže v februarju.”  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Kopilović: “Za naše območje velja, da se gripa praviloma začne pojavljati konec decembra, vrhunec pa običajno doseže v februarju.”  Foto: Tomaž Primožič/FPA

Že poimenovanje viroza nakazuje, da gre za virusno obolenje. Epidemiolog iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Boris Kopilović pojasnjuje, da gre za poimenovanje, ki je razširjeno med laiki in tudi med zdravniki, saj najbolje označuje bolezensko stanje prebivalstva: “Ker gre za bolezni, ki jih povzročajo različne skupine virusov, ti pa krožijo med ljudmi in se tudi zlahka prenašajo z obolelega na zdravega človeka, za tako imenovanimi virozami v vse hladnejših dneh lahko zboli veliko ljudi.”

Letošnji prehod v jesen so zaznamovale občutnejše ohladitve z veliko dežja, kar je sprožilo kroženje različnih vrst prehladnih virusov in ljudje že pogosto obolevajo. Tudi poleti so nekatere napadali virusi, ki okužijo prebavila, zato so imeli zdravniki več primerov obolenj zaradi tako imenovanih rotavirusov in kalici virusov, pri katerih sta poleg povišane telesne temperature značilni driska in bruhanje.

Za kakšne viruse gre torej pri tako imenovanih virozah? Kopilović omenja, da gre za več vrst virusov in za različna obolenja. “Brez laboratorijske analize tipov virusov ne moremo določiti, na splošno pa praviloma v hladnem obdobju leta povzročajo okužbe dihalnih organov, otežujejo dihanje, sprožajo kašljanje, kihanje in bolečine v grlu ... Tu je še velika skupina črevesnih virusnih okužb, za katere so značilne driska, bruhanje, tudi bolečine v želodcu ... Pri virozah so pogoste še bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, praviloma je tudi tudi povišana telesna temperatura.”

Ker bolezen sprožijo virusi, zdravniki poleg počitka lahko bolnikom bolezen le lajšajo, saj posebnih zdravil zoper viroze ni. Antibiotiki pa, kot je splošno znano, viroz ne zdravijo. Za antobiotik se zdravnik odloči le, kadar potek viroze spremljajo dodatni zapleti z zdravjem, denimo pljučnica.

Viroza torej ni gripa. Viroze povzroča več vrst različnih virusov. Gripo prav tako povzročajo virusi, a gre za viruse gripe, ki so prav tako različni, kar strokovnjaki imenujejo različni sevi virusov gripe. Ti pozimi krožijo najprej na južni polobli zemlje (kjer je takrat zimski čas), nato pa se z zimo na severni polobli selijo tudi v Evropo in k nam.

Kakšen sev virusov gripe lahko pričakujemo letošnjo zimo? Kopilović je pri napovedi previden, saj poudarja: “Takšna napoved je zelo težavna. Vsako leto gripo sicer po svetu spremljajo strokovnjaki, ki skušajo nato sicer izdelati čim učinkovitejše cepivo zoper njo. Vendar pa se, kot je znano, ti virusi med letom pogosto tudi spreminjajo. Gre za tako imenovane mutacije virusov gripe, ki se včasih le manjše, včasih pa obsežnejše in hitrejše. Glede sveta virusov in njihovih sprememb znanost do zadnje podrobnosti še ni odkrila vseh pomembnih sprememb in dejstev ... Letošnje leto so na južni polobli zaznali na območju južne Afrike tip influence B, na območju Oceanije pa v večji meri tip virusa gripe AH3N2. Oba tipa pričakujemo tudi na severni polobli.”

Kopilović dodaja, da letošnje cepivo še izdelujejo. Kdaj se cepiti? “S cepljenjem pričnemo konec oktobra, največji odziv je zlasti prve dni novembra in nasploh v novembru. Za naše območje velja, da se gripa praviloma začne pojavljati konec decembra, vrhunec pa običajno doseže v februarju.”

JASNA ARKO


Najbolj brano