Popovič prepričan, da bi predsedniško funkcijo opravljal precej bolje od Pahorja

Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je danes na Državno volilno komisijo vložil tudi koprski župan Boris Popovič. Prepričan je, da bi predsedniško funkcijo opravljal precej bolje kot aktualni predsednik Borut Pahor, na volitvah pa pričakuje zelo dober rezultat.

Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je danes na 
Državno volilno komisijo vložil tudi koprski župan Boris 
Popovič. Foto: STA
Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je danes na Državno volilno komisijo vložil tudi koprski župan Boris Popovič. Foto: STA

LJUBLJANA > Po vložitvi kandidature je Popovič v izjavi za medije pojasnil, da je kandidaturi priložil 4629 podpisov. Pri njihovem zbiranju po njegovih besedah niso imeli nobenih težav, čeprav so začeli deset dni potem, ko je že stekel rok.

Prepričan je, da bi bil precej boljši predsednik od aktualnega predsednika Pahorja, ki "funkcije ne opravlja tako, kot bi si vsi želeli". Kot je dejal, bi želel uspešno in učinkovito državo, k temu pa po njegovem mnenju lahko prispeva tudi predsednik republike. Ker v 26 letih samostojne države "nismo naredili tistega, kar smo želeli in kar bi lahko", je prepričan, da so na vrhu nujne spremembe.

Popovič se je z vložitvijo kandidature pridružil petim kandidatom, ki so to doslej že storili. To so aktualni predsednik republike Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič. Pahor, Novakova, Šarec in Makovec Brenčičeva so že uradni predsedniški kandidati, saj je Državna volilna komisija njihove kandidature že potrdila. Kandidaturi Likovičeve in Popoviča pa naj bi obravnavala na seji v četrtek. V prihodnjih dneh - rok za vložitev se izteče v sredo - je pričakovati vsaj še vložitev kandidature evropske poslanke Romane Tomc, ki jo predlaga SDS.

Z opozorili o omejenih pristojnostih predsednika republike se Popovič ne strinja. "Mediji nas hočete prepričati, da je predsednik države biti popolnoma brez veze, ampak jaz sem prepričan, da temu ni tako," je dejal. Predsednik države ima namreč po njegovih besedah kar nekaj pooblastil in kar nekaj moči, tako formalne kot neformalne. "To je treba izkoristi in imeti nekoga, ki to zna in hoče narediti iz Slovenije uspešno državo," je dodal.

Javnomnenjske raziskave, ki mu kažejo približno 2,5-odstotno podporo, pa je komentiral z besedam: "To je odlično, saj nismo še niti začeli". Takšen rezultat je po njegovem njegovem mnenju zanj vzpodbuden, saj ankete niso delali samo v Kopru, ampak v celotni državi. "Pričakujem zelo dober rezultat," je dodal Popovič.

Koprski župan pričakuje "čisto normalno", korektno volilno kampanjo brez nizkih udarcev. Sam bo v njej volilcem povedal, kaj lahko ponudi in kaj vse se bo spremenilo, če bo izvoljen.

STA


Najbolj brano