Mehiko stresel nov silovit potres

Mehiko je zgolj štiri dni po silovitem potresu, ki je zahteval okoli 300 življenj, stresel nov potres z magnitudo 6,1. Žarišče potresa je bilo v zvezni državi Oaxaca na jugu Mehike, je sporočil mehiški seizmološki inštitut. V prestolnici Ciudad de Mexico, ki leži več sto kilometrov od žarišča, so sprožili potresni alarm.

 Foto: STA
Foto: STA

CIUDAD DE MEXICO > Z juga države že prihajajo poročila o gmotni škodi, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tam se je zrušilo več mostov in hiš, v mestu Juchitan v Oaxaci, ki je bilo močno prizadeto že v potresu 7. septembra, se je porušilo osem stavb.

Žarišče današnjega potresa, ki so ga zabeležili nekaj pred 15. uro po srednjeevropskem času, je bilo približno 20 kilometrov vzhodno od mesta Union Hidalgo, je povedal vodja civilne zaščite Luis Felipe Puente. Sprva so sicer seizmologi ocenili, da je imel potres magnitudo 6,4, kasneje pa so jo znižali na 6,1.

Potres so čutili tudi v 700 kilometrov oddaljeni prestolnici Ciudad de Mexico, vendar od tam zaenkrat ni poročil o škodi. Kot je na Twitterju zapisal Puente, nadaljujejo s pregledovanjem.

Ljudje so tudi v prestolnici prestrašeni stekli na ulice, čeprav je bilo tresenje precej šibkejše kot ob torkovem potresu z magnitudo 7,1. "O moj Bog, usmili se nas," se je prestrašila 74-letna Teresa Martinez.

Pablo Martinez, ki je s šestletno hčerjo v naročju prav tako stekel na ulico, je bil bolj miren. "Tokrat nismo čutili tresenja tal. Morda smo navajeni od zadnjič," je dejal.

Torkov potres je zahteval najmanj 298 smrtnih žrtev, od tega 160 v prestolnici. Iskanje pogrešanih po torkovem potresu sicer še poteka, čeprav je možnosti, da bi našli preživele, čedalje manj. Po navedbah oblasti Ciudad de Mexica so v prestolnici doslej našli 70 preživelih.

Današnji potres je bil sicer že tretji v zadnjih dveh tednih. V prvem z magnitudo 8,2 in žariščem v Tihem oceanu je 7. septembra umrlo okoli sto ljudi. Sledilo je več kot tisoč popotresnih sunkov.

STA


Najbolj brano