YuMi, robot - dirigent

Teater Verdi v Pisi je bil minuli teden prizorišče prvega koncerta klasične glasbe, na katerem je orkestru dirigiral - robot. Ime mu je YuMi, dirigentskih veščin pa so ga naučili v švicarskem podjetju ABB.

Dirigent YuMi med koncertom v Pisi
Dirigent YuMi med koncertom v Pisi 

Le mesec za tem, ko so v Tokiu prikazali veščine japonskega robota Pepperja, ki zna odvoditi budistično pogrebno slovesnost, so v Pisi minuli teden predstavili švicarskega elektronskega “maestra”, robota-dirigenta z imenom YuMi. V tamkajšnjem teatru Verdi je namesto dirigenta Andree Colombinija s paličico v elektronski roki brezhibno odvodil koncert priznanega filharmoničnega orkestra iz Lucce z Andreo Bocellijem v gosteh.

Dogodek je bil namenjen obiskovalcem prvega tamkajšnjega mednarodnega festivala robotike. Dirigent Colombini je po koncertu ocenil, da je YuMi svojo nalogo opravil brezhibno, saj da “je bilo vse perfektno, zlasti dolžina in hitrost gest, ki sta zelo pomembni”.

Dirigentske veščine so pri robotu razvili v dveh fazah. Najprej so ga naučili oponašati Colombinijeve gibe, te pa so nato natančno sinhronizirali z glasbo. Robota sicer niso ustvarili zato, da bi nadomestil pravega dirigenta, po Colombinijevih besedah pa bi lahko odigral pomembno vlogo med vajami orkestra. ID


Najbolj brano