Paradni konj št. X

Predvidoma v začetku oktobra se bo tudi v Sloveniji začela prodaja dveh izmed treh Applovih najnovejših pametnih telefonov, iphona 8 in 8 plus. Največ zanimanja pa je deležen tretji novinec, iphone X, ki ga strokovna javnost ocenjuje kot presežek na področju pametnih telefonov. Slovenskim kupcem bo na voljo predvidoma v prvih dneh novembra.

Trije Applovi novinci: iphone X,  8 in 8 plus
Trije Applovi novinci: iphone X, 8 in 8 plus 

Medtem ko prihod iphonov 8 in 8 plus, ki v veliki meri sledita predhodnikoma 7 in 7 plus, ni povzročil pretiranega vznemirjenja, je povsem drugače z iphonom X (deset), ki je predmet hvalospevov pa tudi kritik. Slednje gredo predvsem na račun visoke cene. Pri Applu sicer zatrjujejo, da je 999 dolarjev (preračunanih 834 evrov) primerna cena za telefon takšne kakovosti in da se večina kupcev tako ali tako odloča za plačilo na obroke. Številni pa so mnenja, da je velikan digitalne tehnologije z vrtoglavo ceno tokrat vseeno nekoliko pretiraval.

Tudi zato, ker se model X predstavlja z nekaterimi funkcijami, ki so bile pri konkurenci uvedene že pred nekaj leti. Denimo z brezžičnim polnjenjem in s tehnologijo zaslonov oled.

Prav zaslon iphona X je njegov najprepoznavnejši element, saj pokriva skoraj celotno prednjo stranico razen vrhnjega dela, kjer je nameščena spletna kamera. Zaslon s kar 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo ima ločljivost 2436 x 1125 slikovnih točk, njegova združljivost s tehnologijo HDR pa omogoča boljšo kakovost prikaza videoposnetkov.

Na račun “celostranskega” zaslona je iphone X ostal brez gumba home. Telefon zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z gumbom home se je poslovil tudi touch ID, ki ga nadomešča face ID. Telefon torej odklenemo s pomočjo sistema true depth camera, ki prepozna naš obraz. Ne zmotijo ga niti nova pričeska, klobuk ali brada.

Med prednosti iphona X poznavalci štejejo tudi mobilni procesor Apple A11 Bionic, ki je posebej prirejen za omenjeno biometrično analizo in je za 25 odstotkov zmogljivejši od modela A10, prinaša pa kar 70-odstotno izboljšavo na področju grafike. Zanesenjaki spletnega portala Geekbench so izmerili njegovo zmogljivost v praksi in potrdili, da gre za daleč najzmogljivejši procesor doslej. Telefon ima zadaj še dve kameri z ločljivostjo 12 milijonov točk in optično stabilizacijo slike.

Kako vse skupaj deluje v praksi, bo postalo jasno v začetku novembra, ko bo model X prispel na prodajne police. Za nakup različice opremljene s 64 gigabajti sistemskega pomnilnika bo v ZDA treba odšteti preračunanih 835 evrov, v Evropi pa najverjetneje približno 1000 evrov. Zmogljivejša različica z 265 gigabajti prostora pa je ovrednotena na preračunih 920 evrov, kar bo za kupce na evropskem trgu pomenilo približno 1100 evrov.

ILONA DOLENC


Najbolj brano