Za konec še cestni vrhunec

Vrhunec svetovnega prvenstva v kolesarstvu je vsako leto cestna dirka elitne kategorije. Tako bo tudi jutri v norveškem Bergnu, ki bo slovenski odpravi po sredinem kronometru ostal v prav posebnem spominu.

Primož Roglič bo po srebrnem odličju v kronometru poskušal 
z reprezentančnimi kolegi razveseliti slovenske privržence 
tudi jutri na  cestni dirki. Foto: Kolesarska Zveza Slovenije
Primož Roglič bo po srebrnem odličju v kronometru poskušal z reprezentančnimi kolegi razveseliti slovenske privržence tudi jutri na cestni dirki. Foto: Kolesarska Zveza Slovenije

BERGEN > Nadvse bi si želeli, da bi slovenska šesterica tudi na cestni dirki uprizorila akcijo za medaljo, a na zadnji preizkušnji svetovnega prvenstva (SP) bo neznank v enačbi še bistveno več kot v sicer razburljivi vožnji na čas elitne kategorije. Tega se zaveda tudi selektor Andrej Hauptman, ki po eni strani poudarja blagodejni učinek srebrnega odličja Primoža Rogliča, po drugi pa nepredvidljivost cestnih dirk.

Celotna sezona slovenskega kolesarstva je nekaj posebnega. Zakaj je ne bi s še enim odmevnim dosežkom zaokrožili tudi jutri? Po drugi strani je treba upoštevati tudi kolesarsko dinamiko na cesti: tekmece, okvare in padce, ki so nam bržkone vzeli medaljo na cestni dirki evropskega prvenstva. Že dolgo nismo imeli tako obetavne ekipe, v kateri so fantje pripravljeni na različne scenarije. Vsi že lep čas vedo, da bodo vozili cestno dirko. Ali bo selektivna, bo odvisno od samih kolesarjev. Sprva se bo treba prilagoditi taktiki močnejših in številčnejših reprezentanc, potem pa bo pomembno biti ob pravem času na pravem mestu,” je povedal Hauptman, ki je vlogo kapetana namenil Luki Mezgecu.

Včeraj so se za medalje v cestni dirki potegovali mlajši člani. O naslovu sta odločala dva kolesarja. Zlato je osvojil Francoz Benoit Cosnefroy, ki je ugnal Nemca Lennarda Kamno. Tadej Pogačar je v prvi zasledovalni skupini osvojil 20. mesto. Pri mladinkah je Karin Penko zasedla 30. mesto z dobrimi štirimi minutami zaostanka za zmagovalko, Italijanko Eleno Pirrone.

Kolesarje čaka 40 kilometrov ogrevanja pred prihodom v Bergen, kjer se bo dogajanje razživelo v 12 krogih. Krožna trasa, speljana po mestnem jedru, bo prava paša za oči. Če nekoliko pretiravamo, spominja na mestni utrip formule ena v Monte Carlu. Tudi število gledalcev bo primerljivo. Norvežani so z množičnim odzivom že v vožnjah na čas potrdili, da so športen narod. Ne nazadnje imajo tudi svoje adute za medaljo. Potem ko je na evropskem prvenstvu moštveno taktiko z zlato medaljo kronal Alexander Kristoff, bi lahko jutri na svoj račun prišel njegov rojak Edvald Boason Hagen, ki je pred petimi leti na SP v Valkenburgu že osvojil srebro.

Nizozemsko prizorišče naj bi s svojo razgibano progo imelo precej stičnih točk s traso v Bergnu. Resda je vzpon Salmon Hill umeščen v sredino 17-kilometrskega kroga, vendar je že zdaj jasno, da se lahko na tehnični progi izbrana skupina odpelje vse do ciljne črte. Reprezentance, ki nimajo izrazitih sprinterjev ali posebej hitrih kolesarjev, se bodo seveda trudili otežiti 276 kilometrov dolgo dirko. Ta scenarij bi bil za Mezgeca, ki je hiter, a tudi vzdržljiv v krajših klancih, lahko še ustreznejši. Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Pibernik, Jan Tratnik in Roglič pa so že večkrat dokazali, da se zlahka vživijo v vloge pomočnikov ali se prelevijo v napadalne kolesarje.

Konkurenca je številčna in nabrušena. Slovak Peter Sagan bo na Norveškem lovil zgodovinski zaporedni trojček, Belgijec Greg van Avermaet bi olimpijskemu naslovu rad dodal še zlato medaljo na SP, Poljak Michal Kwiatkowski je zavoljo cestne dirke izpustil kronometer, kjer bi lahko naskakoval visoko uvrstitev ...

Danes bodo v Bergnu podelili še dva kompleta odličij. Mladinci, ki jih vodi Andrej Cimprič, nimajo tako udarnih adutov kot lani, v ženski kategoriji pa bo poskušala Ajdovka Polona Batagelj na za dekleta dolgi in selektivni progi čim dlje držati stik z najboljšimi. Med temi bodo gotovo Nizozemke z Anno van der Breggen in Marianne Vos. “Dirka bo podobna spomladanskim klasikam, na katerih sem se letos dobro znašla. Upam le, da bom imela dober dan oziroma močne noge,” je povedala Batageljeva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano