Uradni predsedniški kandidat tudi Borut Pahor

Uradni kandidat za predsednika republike je postal tudi aktualni predsednik Borut Pahor, saj je Državna volilna komisija (DVK) po prejemu več kot 5000 podpisov podpore potrdila njegovo kandidaturo. DVK se je danes tudi seznanila, da je prišlo do zamude pri dostavi obvestil volivcem pred nedeljskim referendumom o zakonu o drugem tiru.

Uradni kandidat za predsednika republike je postal tudi 
aktualni predsednik Borut Pahor. Foto: Matej Vidmar
Uradni kandidat za predsednika republike je postal tudi aktualni predsednik Borut Pahor. Foto: Matej Vidmar

LJUBLJANA > Pahor je pridobil 5077 podpisov podpore in tako izpolnjuje zahtevane pogoje za uradno kandidaturo na predsedniških volitvah. Pahor se je tako pridružil dosedanjim uradnim kandidatom predsednici NSi Ljudmili Novak, kamniškemu županu Marjanu Šarcu ter kandidatki stranke SMC Maji Makovec Brenčič.

Na DVK so se tudi seznanili s težavami, ki so se pojavile pri pripravi, tisku in prenosu obvestil volivcem pri izvedbi referenduma o zakonu o drugem tiru. Član DVK Drago Zadergal je na seji sprva izpostavil, da so obvestila volilcem za nedeljski referendum ponekod zamujala več dni, zato so bili nekateri volilci vznemirjeni. Vprašanje je, ali so vsi volilci v enakopravnem položaju, glede na to, da nekateri niso dobili obvestil pred predčasnim glasovanjem, je dejal Zadergal.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je v predstavitvi poročila o težavah glede obvestil volivcem pojasnil, da je pri natisu prišlo do zamude 24 ur zaradi popravkov baze podatkov o voliščih. Kot je ugotovila DVK, to ne vpliva na volilno pravico.

Kronološka analiza dogodkov, ki so jo pripravili na DVK, je pokazala, da bi lahko s tiskom obvestil začeli v ponedeljek,, 11. septembra, a so ugotovili napako na podatkih o voliščih. O tem so obvestili Geodetsko upravo RS, ki je pristojen organ za določitev prostorskih okolišev, ki je napako tudi odpravila. Nato so v torek, 12. septembra, poslali novo bazo podatkov Cetisu, ki je za tem začel tiskati obvestila.

Poleg tega pa je po Vučkovih besedah prišlo v torek do zamude tudi pri Pošti Slovenije, ker stroj, ki sortira pošto, ni prebral vseh podatkov in je tako prišlo do izmeta 25.000 obvestil. Te so morali nato ročno prerazporediti, zato so nekateri volilci dobili obvestila šele v četrtek.

Ob tem je direktor službe DVK ponovil, da obvestilo ni pogoj za izvrševanje volilne pravice, saj gre volivec vedno lahko na volišče in odda svoj glas tudi brez obvestila, in sicer z osebnim dokumentom.

Vučko je še dodal, da nikoli ne bo mogoče doseči, da bi vsi volilni upravičenci dobili volilna obvestila, predvsem zaradi preselitev ipd. Do zdaj so zaradi teh razlogov po njegovih besedah že dobili vrnjenih 5900 obvestil in jih pričakujejo še nekaj tisoč.

STA


Najbolj brano