Plenkovićev nastop v ZN nepojmljiv za Cerarja in Brgleza

Predsednik DZ Milan Brglez je danes ostro kritiziral četrtkov nastop hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Generalni skupščini ZN, v katerem je branil izstop Hrvaške iz arbitraže. Premier Miro Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil predviden za 27. september.

Milan Brglez in Miro Cerar Foto: STA
Milan Brglez in Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Milan Brglez je v izjavi za medije dejal, da je bil nastop Andreja Plenkovića nepojmljiv.

Spoštovanje odločb mednarodnih sodišč je obveznost

“Še bolj šokantno je, da je predsednik vlade Plenković zlorabil organ ZN ter pred vsemi državami sveta pod vprašaj postavil temeljno načelo mirnega reševanja sporov,” je bil oster Brglez. “Spoštovanje odločb mednarodnih sodišč namreč ni stvar izbire, ampak je obveznost,” je dodal.

Brglez je pozdravil odločitev premierja Mira Cerarja, da odpove obisk v Zagrebu, ki je bil predviden za 27. september. “V ozračju nezaupanja, ki ga je ustvarila Hrvaška, pogovori o implementaciji arbitražne odločbe trenutno niso mogoči in predsednik vlade Cerar ni imel druge izbire, kot odpovedati dva dni prej dogovorjeni sestanek,” je dejal.

Cerar: Plenkovićeve izjave onemogočajo pogovor o implementaciji

Premier Miro Cerar je v izjavi za javnost za slovenske medije ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku povedal, da je hrvaški premier Plenković s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela pred dvema dnevoma, ko sta se dogovorila za obisk.

“S premierjem Plenkovićem sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln,” je ocenil premier.

Pogovor bo stekel, ko bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo

Slovenija še naprej ostaja odprta za dialog, ampak šele ko in če bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo, je dejal in dodal, da bo nato lahko stekel pogovor o njeni implementaciji.

“Slovenija ob tem ostaja odprta za dialog, vendar pa ko in če bodo za to ustvarjeni pogoji. Ko se bo torej mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitražne odločitve, ki seveda velja. Naj ponovim, da je to odločbo sprejelo mednarodno arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih sodnikov, ki so se zelo jasno odločili, da je kljub določenim napakam v postopku arbitražna odločba veljavna in jo je zato treba spoštovati,” je dejal Cerar.

Cerar se ni odločil za podoben nastop kot Plenković, ki je pred njim nastopil z govorom pred Generalno skupščino. “Palača ZN ni oder za reševanje takšnih medsebojnih vprašanj. Sploh pa se nisem hotel odzvati na to pravzaprav zelo nenavadno izjavo gospoda Plenkovića na podoben način in na tem nivoju. Jaz ostajam na nivoju, ki ga imam vseskozi. To je konstruktiven nivo, kjer zelo jasno povem, da arbitražna odločba zavezuje Hrvaško in Slovenijo. Da je to zaveza po mednarodnem pravu, tudi po pravu EU, da jo je treba spoštovati, in v skladu s tem tudi ravnam,” je dejal Cerar.

“Mislim, da dejanja povedo več kot besede, je pa treba biti pri besedah zelo jasen. Kot sem danes povedal, bo Slovenija nadaljevala s pripravami na implementacijo in bo seveda s svoje strani to odločbo izvršila, ko bo za to napočil čas,” je napovedal.

Na vprašanje, kaj se mora s hrvaške strani zgoditi, da bo v prihodnje prišlo do obiska slovenskega premierja v Zagrebu, pa je Cerar odgovoril, da Slovenija ostaja odprta za dialog. “Seveda pa mora Hrvaška izpolniti določene pogoje. Predvsem seveda, da prizna mednarodnopravno zavezujočo veljavnost arbitražne odločbe. To je predpogoj. To je mednarodni standard, ki ga ne more in ne sme nobena država ignorirati, še najmanj pa članica EU in prijateljska država,” je dejal Cerar.

Le dva dneva po dogovoru napovedan obisk padel v vodo

Premierja je izjava hrvaškega kolega presenetila, ker se je pred dvema dnevoma s Plenkovićem dogovoril, da se bosta v Zagrebu pogovarjala o vprašanju meje, torej tudi o implementaciji arbitražne odločbe. “Ta njegov nastop pomeni, da Hrvaška od tega odstopa,” je dejal Cerar in dodal, da mora kot predsednik vlade upoštevati mednarodno vključenost Slovenije v svet.

“Vsa moja sporočila sosednji Hrvaški in domači javnosti posluša tudi mednarodna javnost. Zato o tem ne morem govoriti na nek pobalinski ali grob način, ampak zelo jasno in odločno povem, kaj bo Slovenija naredila, kako ocenjujemo izjave sosednje Hrvaške in njihova dejanja in seveda, kako bomo ravnali v prihodnje,” je dejal Cerar.

Sodišče: Napaka na slovenski strani ni bistveno vplivala na postopek

Premier je priznal, da je na slovenski strani v arbitražnem postopku prišlo do napake. “Samo arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih avtoritet je razsodilo, da ta napaka ni bistveno vplivala na postopek in se ta lahko nadaljuje brez škode za obe strani. Sodišče je to storilo, sprejelo mednarodno zavezujočo razsodbo in jo objavilo, tako da sedaj velja. Hrvaška in Slovenija jo morata spoštovati.”

“To nenazadnje ugotavlja tudi Evropska komisija, države članice EU in to je mednarodni in civilizacijski standard. Tudi številni govorniki v palači ZN ugotavljamo, da je vladavina prava tista vrednota, ki jo moramo spoštovati, če želimo ta svet ohraniti v miru in sodelovanju. Nenazadnje je tudi ameriški predsednik v svojem govoru poudaril pomen vladavine prava in spoštovanja odločb mednarodnih tribunalov,” je dejal Cerar.

Tudi Erjavec podpira Cerarjevo odpoved obiska v Zagrebu

Minister Karl Erjavec močno podpira odločitev premierja Cerarja, ki je odpovedal srečanje v Zagrebu. “Vsi tisti v slovenski politiki, ki so bili za dialog s Hrvaško, so v New Yorku dobili dokaz, da ta dialog ni mogoč,” je dejal zunanji minister Erjavec. Prepričan je tudi, da je glede Hrvaške potrebna odločna zunanja politika in da je odločitev, da ne podpremo Hrvaške na poti v OECD, edina pravilna.

Po Erjavčevih navedbah se je tudi pokazalo, da so vsi tisti, ki so na nedavnem slovenskem političnem vrhu o arbitraži, na katerem njega ni bilo, imeli popolnoma napačna stališča, ko so kritizirali njegove izjave glede hrvaške politike.

“Bolje je, da je premier Cerar slišal uradno hrvaško stališče, da ne priznavajo arbitraže, od hrvaškega premierja na Generalni skupščini v New Yorku, kot da bi taista stališča slišal v Zagrebu,” je ocenil.

Po njegovem mnenju se je potrdilo, kar je ves čas trdil, in sicer, da dialog s hrvaškimi politiki ni mogoč, “ker vztrajajo pri kršitvi mednarodnega prava in nepriznavanju arbitražne sodbe, ter da bi bil obisk v Zagrebu zgolj izguba časa”.

Erjavec je še napovedal, da bo zunanje ministrstvo dalo navodilo vsem našim veleposlanikom v tujini, da seznanijo vsa ministrstva za zunanje zadeve, v katerih opravljajo diplomatsko službo, z razlogi odpovedi obiska našega premierja v Zagrebu. Prav tako naj bi jih seznanili s slovenskim stališčem, da ni mogoče z dialogom s Hrvaško ničesar doseči glede implementacije arbitražne razsodbe, je pojasnil vodja slovenske diplomacije.

Hrvaška bi odprta vprašanja reševala dvostransko

Plenković je v govoru posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Ob tem je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno, na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Hrvaški premier je tudi dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo dvostransko, je še dejal.

STA


Najbolj brano