Obisk v živo šteje največ

Dan ajdovske industrije in podjetništva InCastra je danes pritegnil več kot 300 učencev in dijakov iz Vipavske doline. Ob obisku podjetij in gospodarskih družb, ki so odprla vrata, so v okviru prireditve spoznavali bogato tradicijo ajdovske industrije in tudi tukajšnje letalske šole ter se med drugim preizkusili v poznavanju ajdovskega podjetništva, slikanju na blago in izdelovanju papirnatih letal.

Dan ajdovske industrije in podjetništva InCastra je danes  
pritegnil več kot 300 učencev in dijakov iz Vipavske doline.  Foto: Samo Trebizan
Dan ajdovske industrije in podjetništva InCastra je danes pritegnil več kot 300 učencev in dijakov iz Vipavske doline.  Foto: Samo Trebizan

AJDOVŠČINA > Učenci in dijaki so si v spremstvu mentorjev lahko v živo ogledali, kako v Mlinotestu izdelujejo pekovske izdelke in testenine, kje vse uporabljajo tkanine iz Tekstine, v čem je skrivnost uspeha podjetij Pipistrel, C-Astral, Petrič, Archa Inženiring ali Metaldesign, kaj vse počne avtomehanik ali prodajalec v avtosalonu, kako skrbeti za čisto okolje, kakšne nove materiale, izdelke in storitve razvijajo Ajdovci, in predvsem, kakšne poklice potrebuje in bo še potrebovalo ajdovsko gospodarstvo. Organizatorji, Ljudska univerza Ajdovščina in partnerji, so poskrbeli tudi za zanimive delavnice in nagradne igre, Aeroklub Josip Križaj pa je ob jubileju letalske šole predstavil čare letenja.

Udeležence je ob tej priložnosti pozdravil tudi župan Tadej Beočanin, ki je prepričan, da je dogodek InCastra izjemna priložnost za predstavitev ajdovskega gospodarstva in za še tesnejši stik med zaposlovalci in izobraževalnimi ustanovami, ki mlade usmerjajo na poklicno pot. Uvodni dan dogodka, namenjenega predstavitvi ajdovskih podjetij, je po odzivih mladih, mentorjev in tudi sodelujočih podjetij uspel.

Pestro bo tudi jutri. Na vodenih ogledih bo mogoče obiskati podjetja Mlinotest, Pipistrel, Archa Inženiring, KSD čistilna naprava in vodarna, Petrič in Marmet. Številna podjetja se bodo na izviren način predstavila na ajdovskem letališču, kjer bo dogajanje tudi v znamenju letalske prireditve Fly-in Vipavska dolina in evropskega tedna mobilnosti. Med drugim bo mogoče okušati polento velikanko in kruh kraševec iz Mlinotesta ter druge lokalne dobrote, se pomeriti v družabnih igrah in tomboli, ustvarjati, plesati, preizkusiti električna vozila ali pa si s kolesa ali iz zraka ogledati Vipavsko dolino.

AT


Najbolj brano