Lavričeva knjižnica napoveduje več novosti

S predstavitvijo novega romana Bojana Bizjaka Bela vrata so v Lavričevi knjižnici začeli jesenski niz literarnih srečanj. Uveljavljenim dejavnostim bodo čez zimo dodali nove. Ob 500. obletnici reformacije se bodo spomnili tudi na njene vplive v Vipavski dolini.

Za uvod v novo sezono  literarnih večerov so v Lavričevi 
knjižnici gostili domačega ustvarjalca Bojana Bizjaka. Foto: Alenka Tratnik
Za uvod v novo sezono literarnih večerov so v Lavričevi knjižnici gostili domačega ustvarjalca Bojana Bizjaka. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V Lavričevi knjižnici so se od poletja poslovili z običajnim letnim urnikom, kar pomeni, da je matična knjižnica odprta tudi ob sobotah. Na pot po zgornji Vipavski dolini se je odpravil tudi bibliobus, ki ima letos dodatno postajališče v Vrtovinu, po novem se ustavi tudi na dvorišču podružnične šole v Skriljah. Ob slovesu od poletja bodo v knjižnici v torek sklenili drugo akcijo Poletni bralci - Poletavci. Po besedah direktorja Arturja Lipovža je bil tudi letos odziv mladih bralcev izjemen, saj so prejeli več kot 200 izpolnjenih obrazcev.

Bralna srečanja tudi za ranljivejše

V ustaljene tirnice se vračajo tudi druge vsebine. Študijski krožek Knjižna srečanja ob kavici bo na sporedu enkrat mesečno, ob torkih bodo knjižnico znova obiskovali uporabniki Šenta, s knjigami in ob njih pa se v bralnih srečanjih družijo tudi uporabniki VDC Ajdovščina-Vipava in stanovalci domov starejših v Ajdovščini in Vipavi. Mlajšim bodo na voljo ure pravljic, znova bo zaživela delavnica kreativnega pisanja, snujejo pa tudi literarno spletišče.

Za uvod v novo sezono literarnih večerov so gostili domačega ustvarjalca Bojana Bizjaka. Tokrat je v družbi Aleksandre Petković in kitaristke Mojce Bence predstavil svoj dvanajsti roman Bela vrata. Ob podobah, ki odslikavajo življenje v osemdesetih letih, je v ospredje postavil tudi položaj slepih in slabovidnih, razhajanja med mestom in podeželjem in problem alkoholizma. Pogovor z Bizjakom ni zadnji, saj je že napovedal novo knjižno delo.

Dogajanje v knjižnici bodo v Ajdovščini in Vipavi obogatili s kulturnimi dogodki. “Še posebej bomo obeležili 500. obletnico reformacije in ob tem spomnili na njene vplive v Vipavski dolini. Nenazadnje se je v Vipavi rodil protestantski pisatelj, jezikoslovec, teolog in pridigar Sebastijan Krelj, v Vipavskem Križu pa je pridigal Primož Trubar,” je še povedal Lipovž.

S klikom do 6000 svetovnih časopisov

V ajdovski in vipavski knjižnici sta uporabnikom na voljo knjigomata, v Ajdovščini pa so letos namestili tudi zunanji knjigomat za 24-urno vračanje gradiva. Lavričeva knjižnica obenem omogoča dostop do zbirke PressReader z več kot 6000 časopisnimi naslovi. Med drugimi so bralcem v elektronski obliki na voljo tudi Primorske novice. “Omogočamo jim brezplačen dostop do informacij in podatkovnih baz. Če strnemo vse vsebine, lahko potrdimo, da se razvijamo v informacijsko in družabno središče,” je še dodal Lipovž.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano