Google kupuje HTC

Ameriški Google bo kupil del tajvanskega proizvajalca elektronike HTC, ki se ukvarja s proizvodnjo mobilnih telefonskih aparatov, so danes potrdili v HTC. Vrednost posla, ki naj bi bil zaključen v začetku prihodnjega leta po odobritvi regulatorjev, je 1,1 milijarde dolarjev (920 milijonov evrov).

Cher Wang, predsednica uprave in izvršna direktorica podjetja HTC, ter Rick Osterloh, višji podpredsednik za strojno 
opremo v podjetju Google
Cher Wang, predsednica uprave in izvršna direktorica podjetja HTC, ter Rick Osterloh, višji podpredsednik za strojno opremo v podjetju Google 

TAIPEI > “Ta dogovor za Google pomeni dodatno potrditev zaveze k okrepitvi vlaganj v razvoj pametnih telefonov in strojne opreme,” je na tiskovni konferenci v Tajpeju dejal tiskovni predstavnik HTC Peter Shen. Kot je poudaril, dogovor predstavlja tudi pomembno investicijo za Tajvan, “ključno inovacijsko in tehnološko središče”.

Google bo od HTC prevzel okoli 2000 uslužbencev oddelka za raziskave in razvoj, kar predstavlja polovico te ekipe. Kot sta v skupnem sporočilu navedli družbi, bo Google pridobil tudi neizključno licenco za intelektualno lastnino HTC. Po Shenovih besedah bo HTC še naprej razvijal in prodajal pametne telefone pod lastno blagovno znamko.

Google je v skupni izjavi s HTC dodal, da je posel dokaz desetletja trajajočega strateškega razmerja med HTC in Googlom pri razvoju pametnih telefonov premijskega razreda. Med njimi je HTC-jeva družina pametnih telefonov Pixel, ki se ji po Googlovih navedbah obeta nadaljnji razvoj. Med zaposlenimi, ki bodo s HTC prešli na Google, jih veliko dela prav pri razvoju naprav iz skupine Pixel.

HTC velja za enega od pionirjev na trgu mobilnih telefonskih aparatov, vendar pa mu v zadnjem času tržni delež odžirajo kitajski tekmeci, kot so Huawei, ZTE in Xiaomi ter pri dražjih modelih tudi vodilni na trgu Samsung.

Zaradi tega je HTC zašel v rdeče številke in že nekaj mesecev so se pojavljale govorice, da utegne iz osnovne dejavnosti izdvojiti proizvodnjo mobilnih telefonskih aparatov, pa tudi svojo drugo najpomembnejšo vejo - proizvodnjo očal za virtualno resničnost vive. Ta za zdaj ostaja pod okriljem HTC.

Kako resen je položaj v podjetju, kaže zadnje finančno poročilo. Avgust je bil najslabši mesec v zadnjih 13 letih: prihodki so bili za 51,5 odstotka manjši kot julija in za 54,3 odstotka manjši kot avgusta lani.

Zadnja paradna mobilnika, kot sta aktualni HTC U11 in lanski HTC 10, sta sicer po oceni analitikov izredno dobri napravi, a kupiti ju očitno noče skorajda nihče.

Za Google je to drugi nakup kakšnega proizvajalca mobilnikov. Leta 2011 je za 12,5 milijarde dolarjev kupil že ameriškega proizvajalca Motorola, ki pa se ga je razmeroma hitro tudi znebil. Leta 2014 ga je za 2,91 milijarde dolarjev prodal Lenovu.

STA


Najbolj brano