So za drugi tir, a proti zakonu o drugem tiru

“Smo za drugi tir, vendar proti zakonu o drugem tiru.” Tako je stališče predstavnikov zaposlenih Luke Koper pred nedeljskim referendumom o zakonu o drugem tiru.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Zaposleni v Luki Koper so proti zakonu o drugem tiru in zahtevajo takojšen začetek gradnje drugega tira z najhitrejšo možno izvedbo. Svet delavcev se sicer doslej ni želel opredeljevati do zakona o drugem tiru, zdaj pa so se javno opredelili glede tega.

K temu jih je spodbudila nedavna javna tribuna v Kopru, na kateri je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič nakazal, da bo država oddala bodoče skladiščne zmogljivosti v pristanišču drugim oziroma tujim podjetjem. To bi pomenilo, da bi država podjetju, v katerem ima večinski delež, na dvorišče pripeljala konkurenco in ga s tem poslovno oškodovala, pravijo predstavniki zaposlenih: “To bo omogočil zakon, o katerem bomo odločali v nedeljo na referendumu, zato smo zaposleni v Luki Koper odločno proti zakonu.”

Predstavniki delavcev so skrbno spremljali razvoj dogodkov in analizirali dejstva. Še zlasti jih skrbi možnost odpiranja koncesijske pogodbe, sploh ob napovedi o oddaji skladiščnih zmogljivosti drugim (tujim) podjetjem. Prepričani so, da država zato zadnjih nekaj let Luki ne podeljuje soglasij za nujno širitev na zemljišča, ki so za to že predvidena s prostorskim načrtom, vse to pa omejuje njen razvoj. Dodajajo še, da se bo Slovenija s prihodom tujega kapitala v podjetje 2TDK in na območje pristanišča odpovedala vsem geostrateškim prednostim, z odlično delujočim podjetjem vred.

Pomisleke jim vzbuja tudi napovedani rok gradnje (do leta 2025), v tem vidijo načrtno zavlačevanje, saj se bodo logistični tokovi medtem preusmerili v sosednje države.

Nedavne predčasne zamenjave nadzornikov Luke in očitki na račun dela uprave, kljub rekordnemu zaposlovanju, po mnenju predstavnikov zaposlenih izvirajo iz dejstva, da sedanja uprava nasprotuje odpiranju koncesijske pogodbe. Zaposleni pravijo, da so jih zadnji dogodki poenotili in da so odločeni zaščititi tako svoja delovna mesta kot interese vseh državljanov.

SR


Najbolj brano