Nič več najemniki

Zavod za zaposlovanje Koper že leta domuje v poslovni stavbi v Kmečki ulici. Dolga leta je bila najemnica dela prostorov, a kmalu ne bo več. Zavod je namreč od Adriafina kupil prostore v prvem nadstropju stavbe, zanje bo odštel dobrih 400.000 evrov.

Zavod za zaposlovanje Koper je postal lastnik prostorov, v 
katerih deluje.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zavod za zaposlovanje Koper je postal lastnik prostorov, v katerih deluje.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Pogovori o odkupu poslovnih prostorov segajo že v leto 2010. A tedaj se ni izšlo, pred časom pa so pogovore ne le obudili, temveč posel pripeljali do cilja.

Na zavodu so že pred časom potrdili, da so se na podlagi razpisa prijavili za odkup nepremičnine in zanjo oddali ponudbo. Očitno je bila najboljša. “Pogodba z zavodom za zaposlovanje je sklenjena,” je potrdil direktor Adriafina Robert Rožac. Kupnine ni razkril, na zavodu pa so povedali, da plačilo kupnine poteka prav te dni in znaša 437.000 evrov.

“Pri odkupu gre za gospodarno ravnanje, saj je nepremičnina vpeta v objekt, kjer že deluje zavod za zaposlovanje, nepremičnina pa je že v lasti Republike Slovenije. Plačevanje najemnine je stalni strošek, ki pa je glede na politiko in usmeritve vlade previsok,” so pred časom pojasnili na zavodu. Mesečna najemnina znaša 5687 evrov, z nakupom pa bodo dolgoročno prihranili. Po ocenah bi v obdobju desetih let odplačali nepremičnino, ki bo prešla v last države.

Adriafin je v lasti Luke in Istrabenza, ki si ga delita v enakovrednih deležih. Poleg naložbe v Vinakoper - Adriafin je njen skoraj 78-odstotni lastnik, ima koprska družba v lasti še 20 stanovanj v Medvodah in več zemljišč, med njimi tudi veliko zemljišče med Valdoltro in Adrio Ankaran.

SR


Najbolj brano