Med slehernikom in mojstrom

Nagrado časopisa Dnevnik za najboljši umetniški dosežek v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) v pretekli sezoni so posthumno namenili prezgodaj preminulemu igralcu Gašperju Tiču, in sicer za vlogo svetovalca Poldeta v uprizoritvi Svetovalec - Katalog burlesknih dialogov po istoimenski dramski predlogi Mileta Koruna v režiji Nine Rajić Kranjac.

 Gašper Tič je blestel tudi v Svetovalcu - žal premalo časa.  Foto: Aljoša Rebolj
Gašper Tič je blestel tudi v Svetovalcu - žal premalo časa.  Foto: Aljoša Rebolj

LJUBLJANA > Člani komisije, novinar Gregor Butala, dekan AGRFT Tomaž Gubenšek in abonentka MGL Vesna Miloševič Zupanič, so v utemeljitvi zapisali, da je Tičev svetovalec Polde več kot le naslovni lik, okoli katerega se zgošča kolaž tematsko raznorodnih prizorov: “Zaznamovan z melanholično občutljivostjo za protislovja človeškega bivanja, toda tudi s svojevrstno etično angažiranostjo, se protagonist predstave sprehaja med slehernikom in mojstrom, sprijaznjenostjo in burkaštvom, med skorajda naivnim humanizmom in jedkim komentiranjem sveta; med odrom in življenjem, vlogo in njenim nosilcem - pri čemer ni prav vselej jasno, kje se konča prva in začne drugi.” Po njihovi oceni je Gašper Tič v Svetovalca vnesel obsežno paleto svojega bogatega umetniškega izrazja, izkušenj in nadarjenosti za celostno gledališko snovanje, zdi pa se, da ga je prežaril tudi s subtilnim osebnim premislekom. Gre za “stvaritev, v kateri se je umetnik popolnoma zlil z likom, da bi skozi njega obenem postal on sam, pri tem pa je v vsej ranljivosti razgrnil različne sloje igralske - in igralčeve - osebnosti. Vse to zgolj zato, da bi še enkrat vzpostavil gledališče kot prostor potovanja k nekakšni resnici sveta, kjer je - kot je zapisal v svojem prologu k predstavi - vse zares in hkrati ni, kjer tudi kdor umre, v resnici preživi.”

Član ansambla MGL Gašper Tič je tragično preminil 18. junija v 45. letu starosti. Predstava Svetovalec - Katalog burlesknih dialogov je bila uvrščena v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja. Na festivalu bodo predvajali posnetek premierne izvedbe.

STA


Najbolj brano