Španska policija aretirala sodelavca podpredsednika katalonske vlade

Španska policija je danes v Barceloni izvedla preiskave več uradov in ministrstev katalonske regionalne vlade in pri tem aretirala tesnega sodelavca podpredsednika vlade Josepa Mario Joveja. Gre za racije v povezavi s 1. oktobra predvidenim referendumom o neodvisnosti Katalonije, ki je po mnenju Madrida nezakonit.

Barcelona Foto: Pixabay.Com
Barcelona Foto: Pixabay.Com

BARCELONA > Oborožene enote španske policije, ki delujejo pod okriljem španskega notranjega in obrambnega ministrstva, so po poročanju španskih medijev okoli 8. ure zjutraj prispele na sedeže katalonskih ministrstev za gospodarstvo, zunanje zadeve, delo in socialne zadeve.

Kot je za radio Catalunya dejal podpredsednik regionalne vlade Oriol Junqueras, iščejo volilne plakate in druga gradiva, namenjena za glasovanje 1. oktobra. Poleg tega so aretirali Junquerasovo desno roko, Josepa Mario Joveja, in še približno 12 drugih ministrskih uradnikov.

Razlogi za aretacije niso bili nemudoma znani, je pa španska vlada zagrozila s kazenskim pregonom uradnikov, ki bodo sodelovali pri pripravi referenduma.

Pozivi k mirnemu uporu

Predsednik civilnodružbene organizacije Katalonska narodna skupščina, ki se zavzema za neodvisnosti Katalonije, Jordi Sanchez je prek twitterja pozval k “mirnemu uporu” proti operaciji. “Napočil je čas - uprimo se mirno; pojdimo ven in branimo svoje institucije,” je zapisal.

Po aretacijah je nato več sto protestnikov zasedlo ulico Gran Via blizu Jovejevega urada in vzklikalo “Neodvisnost” ter “Bomo glasovali”.

Policija je operacijo izvedla dan potem, ko so v zasebnem dostavnem podjetju Unipost v katalonskem mestu Terrasa blizu Barcelone zasegli večjo količino dokumentov v povezavi s predvidenim glasovanjem. Gre za 45.000 obvestil, ki naj bi jih poslali Kataloncem, izbranim za osebje na voliščih.

Pri tem se je pred poslopjem Uniposta zbralo približno 200 protestnikov, ki so poskušali uradnikom preprečiti vstop v stavbo. Ko je posredovala policija, je prišlo do prerivanja.

Madrid želi preprečiti referendum

Madrid je sprejel več ukrepov, s katerimi želi preprečiti izvedbo predvidenega referenduma. V tem okviru je policiji naložila zaplembo volilnega materiala, sprožila preiskavo proti županom, ki sodelujejo v pripravah referenduma, in zaostrila nadzor nad financami regije.

Prvi izmed več kot 700 županov, ki podpirajo glasovanje, so se že v torek pojavili na sodišču. Madrid se poleg tega že pripravlja na prevzem nadzora nad financiranjem večine javnih storitev, vključno s plačami. Junqueras se je v torek na odločitev španske vlade o prevzemu financiranja pritožil na vrhovno sodišče in pričakuje ugodno rešitev.

Katalonci razdeljeni glede neodvisnosti

Separatistične stranke v Kataloniji so na regionalnih volitvah septembra 2015 osvojile 47,6 odstotka glasov, s čimer so si v parlamentu zagotovile tesno večino 72 od skupno 135 sedežev.

A ankete kažejo, da je približno 7,5 milijona prebivalcev Katalonije razdeljenih glede neodvisnosti. Anketa, ki jo je julija naročila regionalna vlada, je pokazala, da neodvisnost podpira 41,1 odstotka Kataloncev, nasprotuje pa ji 49,4 odstotka.

Več kot 70 odstotkov jih želi referendum, na katerem bodo odločali o tem vprašanju. Napoved referendumskega izida je glede na glasove tistih, ki so izrazili namero, kako bodo glasovali, nekaj več kot 62-odstotna podpora neodvisnosti, še izhaja iz julija objavljene ankete inštituta Centre d'Estudis d'Opinio.

STA


Najbolj brano