Slovenke so prišle do zgodovinskega srebra

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu mlajših članic v Ljubljani dosegla zgodovinski uspeh - s polfinalno zmago nad Bolgarijo se je prebila v finale, v katerem pa je s 4:0 slavila srebrna s prejšnjega SP, Turčija.

Primorki Tina Grudina in Eva Mori (1) sta bili nosilki igre na poti 
slovenskega preboja v finale.  Foto: Fivb
Primorki Tina Grudina in Eva Mori (1) sta bili nosilki igre na poti slovenskega preboja v finale.  Foto: Fivb

LJUBLJANA > V dvorani Stožice je bilo zelo veselo že v petek pozno zvečer, ko so Slovenke, za katere so v prvi postavi igrale tri Primorke, v skupini A zmagale še petič zapored in so kot neporažene napredovale v polfinale. Zadnja žrtev naših deklet je bil Egipt. Že pot do polfinala je bila za Slovenke, ki se doslej še nikoli niso uvrstile na svetovno prvenstvo mlajših članic, velik uspeh.

Prvo mesto v skupinskem delu jim je prineslo nekoliko lažjega polfinalnega tekmeca - drugo ekipo skupine B, Bolgarijo, sicer sedmo na minulem SP. Slovenska zlata generacija, ki je pred tremi leti na mladinskem EP osvojila srebro, je nato v soboto v Stožicah poskrbela za nov zgodovinski uspeh - za zmago nad Bolgarijo. Bolgarke so sicer včeraj tekmovanje končale z bronastim odličjem. Pred tem so v izenačeni skupini B predse spustile le Turkinje, ki so v drugem maratonskem polfinalu šele po sedmih nizih ugnale bronasto ekipo prejšnjega svetovnega prvenstva, Dominikansko republiko. Branilke naslova, Brazilke, so po spodrsljaju s Kubo v skupini B, ostale brez polfinala in so se nato v boju za peto mesto znesle nad Tajkami in včeraj še nad Kubankami.

Rezultati SP, zadnji krog v skupinah, A - Slovenija : Egipt 4:1 (5,-15, 10, 10, 8); Primorke - Mori 7 točk, Grudina 2, Marušič igrala 2 niza, brez točke, libero Pahor cela tekma; Kitajska: Argentina 4:2, Dominikanska rep. : Tajska 3:4; vrstni red - Slovenija 15, Dominikanska r., Kitajska 9, Tajska 5, Egipt 4, Argentina 3; B - Japonska : Kenija 4:0, Turčija : Bolgarija 4:1 Brazilija : Kuba 1:4; vrstni red - Turčija 12, Bolgarija 11, Brazilija 9, Kuba 7, Japonska 6, Kenija 0.

V polfinalu so za slovensko reprezentanco v prvi postavi igrale tudi kanalska organizatorka Eva Mori (4 točke) in novogoriški odbojkarici - blokerka Tina Grudina (3) in prosta igralka Maja Pahor. Naša dekleta so se po izgubljenem prvem nizu uspela zbrati in preiti v vodstvo, v četrtem, ko so pobudo spet imele Bolgarke, pa so jih v podaljšani igri le uspele ujeti in tudi po zaslugi odličnih servisov Tine Grudine prehiteti. V tem delu igre je priložnost dobila druga organizatorka, Kanalka Špela Marušič.

Slovenska kapetanka, kanalska organizatorka Eva Mori, je ob zgodovinskem preboju v finale povedala: “Čestitam dekletom in vsem, ki skrbijo za nas in nas podpirajo. Glede na naše visoke zmage bi si kdo mislil, da je bila pot lahka, v resnici pa ni bilo tako. Tekma z Bolgarkami je bila najtežja doslej, a smo s svojo najboljšo igro le zmagale. Svoje navijače bomo skušale presenetiti tudi v finalu.”

Sklepni boji, za odličja, polfinale - Slovenija : Bolgarija 4:1 (-11, 10, 12, 16, 4); Mlakar 21, Planinšec 13, Ščuka 11, Sobočan 6, Mori 4, Grudina 3, Vovk 1; Turčija : Dominikanska republika 4:3; za 3. mesto - Dominikanska republika : Bolgarija 2:4; finale - Slovenija : Turčija 4:0 (12, 11, 13, 8); Mlakar 9, Ščuka 8, Grudina 5, Mori 3, Vovk 2, Planinšec 2, Sobočan 1 ; za razvrstitev, za 7. mesto - Kitajska : Tajska 4:2; za 5. mesto - Kuba : Brazilija 0:4.

Žal včeraj zvečer presenečenja ni bilo. Turkinje so povsem ustavile doslej zelo učinkovito Sašo Planinšec, več kot razpolovile pa so tudi statistiko prve napadalke Ize Mlakar. Slovenke so v tretjem nizu sicer vodile do končnice in so bile blizu preobrata, a so nato klonile pod pritiskom velike želje in so naredile preveč napak. Primorke Eva Mori, Tina Grudina in Maja Pahor so sicer solidno odigrale vso tekmo. STA, IM


Najbolj brano