Pol milijona zvez po svetu

Radio klub Cerkno je v soboto proslavil 60-letnico na svoji oddajniški lokaciji na vrhu Črnega vrha v družbi kolegov iz vse Slovenije. Seznanili so se z novostmi v svoji dejavnosti.

Radio klub Cerkno je po večletnem zatišju pridobil mlade, šolane člane. Foto: Rkc
Radio klub Cerkno je po večletnem zatišju pridobil mlade, šolane člane. Foto: Rkc

CERKNO > Radio klub Cerkno je leta 1957 zrasel na temeljih nekaj let starejšega društva ljudske tehnike. Če so se člani sprva ukvarjali s sestavljanjem radijskih aparatov za uvodne stike s svetom, imajo z današnjo digitalno tehniko tega na dlani. Sobotno jubilejno srečanje ob 60-letnici so namenili seznanitvi z novostmi v svoji dejavnosti. Sočasno tudi spominom na prehojeno pot in podelitvi priznanj vsem, ki botrujejo, da njihova nekoliko zapostavljena dejavnost živi.

Ob ujmah, ko sodobne zveze razen radioamaterskih odpovedo, ostajajo nepogrešljivi. Ker se je v zadnjih letih na Cerkljanskem to zgodilo kar nekajkrat, si v sistemu civilne zaščite zaslužijo vidnejše mesto. Zato potrebujejo mlade.

Klub je eden redkih, ki združuje člane z Idrijskega in Cerkljanskega. Letos je po nekajletnem zatišju po uvodnem usposabljanju pridobil sveže moči. “Pet osnovnošolcev je opravilo izpit za radioamaterja operatorja razreda A. Naša tehnična dejavnost je skrita očem, ni televizijski 'šport' in mlade je težko navdušiti. Naredili pa bomo vse, da bomo svoje znanje in veselje do tega lepega hobija, prenašali nanje,” je obljubil dolgoletni vodilni član kluba Miran Vončina. Tako kot so jih v klubu predhodniki prenašali nanj in na kolege, da so doslej vzpostavili zveze s prav vsemi državami sveta in postali svetovno uspešni tekmovalci. Največ zvez, skoraj pol milijona, so vzpostavili prav s Črnega vrha, kjer imajo od leta 1990 svojo oddajniško postojanko S50E. Prej pa so deset let gostovali v bivši planinski koči na hribu, ki se je sočasno s prihodom radioamaterjev nanj levil v smučarski center. Cerkno, kjer so na Brdcih zgradili svojo prvo postojanko, ob velikem številu članov in tekmovalcev ni več nudilo možnosti za želeno povezovanje s kolegi po svetu.

Najbolj zagnani člani in tekmovalci imajo urejene lastne oddajne postojanke. Vse skupaj pa se je začelo v podstrešni Etini sobici v Cerknem. Tu so z zagnanim inženirjem Francem Tušarjem leta 1971 oblikovali lokalni radio Cerkno, ki je kot radio Odmev še vedno vitalen.

Medtem so v Cerknem postali brezdomci, a so pred dvema letoma rešili tudi ta problem in si vrnili možnosti za delo z mladimi.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano