Popotnice skozi prostor in čas

Romaneskni prvenec pisateljice, ki si je s svojimi krajšimi literarnimi formami v preteklih letih prislužila vrsto nagrad, je svojevrsten kolaž notranjih monologov žensk, ki so tako ali drugače ljubile svoj čas. In druga drugo.

Mirana Likar bralcu prepušča, da skozi roman potuje v svojem redu in ritmu.  Foto: Matic Bajželj
Mirana Likar bralcu prepušča, da skozi roman potuje v svojem redu in ritmu.  Foto: Matic Bajželj

“V imenih te igrače se skrivata mama in babica, v njeni podobi ugledamo deklico.” Tako Mirana Likar, avtorica, ki živi in ustvarja v Ljubljani, pojasnjuje izbiro babuške za naslov svojega prvega romana, ki je neke vrste literarna babuška, saj se zgodbe žensk iz različnih generacij iste družine zapirajo druga v drugo. Le da robovi niso tako ostri kot pri priljubljeni igrači in se spoji ne prilegajo tako natančno. Ker se pač tudi v življenju običajno ne.

Babuškin kovček je strogo prvoosebna pripoved. Svet slika skozi oči ženske, ki vzpostavlja svojo identiteto in išče dom v spreminjajočem se svetu. Ime ženske ni ves čas enako, prav tako ne zgodovinsko obdobje, v katerem živi. Ampak ali je zgodba vnukinje res druga kot zgodba babice in mame? Je Slovenija med drugo vojno tako drugačna od svetovljanske sodobne severne Evrope? Avtorica to vprašanje pušča odprto. Bralec naj se sam odloči, ali babuška potuje “v cikličnem ali linearnem času, ali odhaja ali se vrača.”

Mirana Likar: Babuškin kovček, Modrijan, 368 strani, cena 23,90 evra.

VESNA HUMAR


Najbolj brano