Od najdebelejših do najhitrejših

Najvišji človek v zgodovini je bil visok 272 centimetrov in je umrl pri 22 letih, najtežji na svetu tehta 595 kilogramov, najstarejša ima 117 let ... In v glasbi minulega leta sta blestela Drake in pokojni David Bowie.

Včasih smo jo Slovenci dobili pod naslovom Guinnessova knjiga rekordov, že nekaj let pa jo tiskamo pod globalno angleškim, kakršen se lesketa tudi na naslovnici že 63. izdaje. Letošnja je posvečena junakom, od fiktivnih, ki se zlu zoperstavljajo v stripih, filmih in igricah, do resničnih, ki postavljajo svoje rekorde, saj je “čisto vsak lahko najboljši v nečem”, se v uvodniku priduša odgovorni urednik Craig Glenday.

Živopisen in z ogromno fotografijami popestren pregled seže na vsa mogoča področja, od narave in športa do znanosti in umetnosti. Nekateri rekordi so seveda butasti, temeljijo le na množičnosti, velikosti, količini ... Pri drugih pa se resnično izkaže, česa vse sta zmožna telo in um. Zgoščeno so dopisani še rekordi, ki so jih uradno potrdili šele po preteku letošnjega roka za prijavo, slovenska ekipa pa je dodala še nekaj naših; na primer, premoremo največji natisnjeni Koran, alpinista Andrej in Marija Štremfelj pa slovita kot prva zakonca na Everestu. Više se ne da. AG

Guinness World Records 2018, Učila, 255 strani, cena 19,99 evra.


Najbolj brano