Mulčki med poljubi in “spermaziji”

Švicarski stripar Philippe Chappuis, znan pod psevdonimom Zep, bo decembra praznoval abrahama, njegov najslavnejši otrok Titeuf pa se ne stara - že četrt stoletja ostaja navihan mulček.

Zvedavi navihanec, ki je v zadnjih letih dom našel tudi med slovenskimi bralci, je nekakšen mlajši sorodnik slavnega ameriškega junačka Charlieja Browna, le da so kratke, na eno samo stran in v največ ducat kvadratkov zgoščene štorije ostrejše, bolj jedke in se večkrat izzivalno igrajo s politično korektnim.

Tokratnih 46 v zvezku Ljubezen je nagravžna povezuje tisto, kar malčka in njegove sošolce sila vznemirja. “Če si zaljubljen, moraš dat jezik v usta od punce, potem pa ga vrtet (najbrž tam neki iščeš) ... Če pa nič ne najdeš, rabiš poljubno orodje in iščeš z njim (no, men se zdi ...),” razglabljajo otroci. Tudi tokrat radovedno rinejo v svet odraslih, raziskujejo “joškice” in “spermazije”, si vse napačno pojasnjujejo, po duhovitih zasukih in nesporazumih pa grenko ugotovijo, da je vse skupaj itak “bedno”, “glupo”, “debilno”. Sočen je tudi prevod; mestna govorica izvirnika je poslovenjena v ljubljanščino, a užitno tudi za bralce z drugih koncev naše domovine. AG

Zep: Titeuf; Ljubezen je nagravžna, prevedla Špela Žakelj, Graffit, 48 strani, cena 16,95 evra (trde platnice).


Najbolj brano