Stavka voznikov skupine Arriva Slovenija končana

Vodstvo skupine Arriva Slovenija in stavkovni odbor sta dosegla dogovor, s čimer je stavka voznikov zaključena, so v skupnem sporočilu zapisali v vodstvu in sindikatih. Strani sta se dogovorili o delno takojšnjem in delno postopnem dvigu osnovne urne postavke voznikov v obdobju do leta 2020. Podrobnosti sporazuma ne bodo razkrivali.

 Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar

LJUBLJANA > Podjetje Arriva Slovenija in stavkovna odbora sindikatov SVAS in KNSS - Neodvisnost, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali, da sta vodstvo in stavkovni odbor uspela doseči dogovor o razreševanju stavkovnih zahtev. Na podlagi dogovora sindikati zagotavljajo sindikalni mir v tem obdobju, so še zapisali.

“Stavka, ki je potekala od 4. septembra, je danes zaključena, saj je bil na zadovoljstvo obeh strani sklenjen sporazum v družbah Alpetour, Potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska,” piše v sporočilu.

Vozniki so sicer stavko napovedali konec avgusta, v njej pa so sodelovali nekateri vozniki avtobusov v omenjenih podjetjih.

V sindikatih SVAS in KNSS - Neodvisnost so od vodstva terjali, da se urna postavka voznikov avtobusov zviša na sedem evrov. Prav tako, da delodajalci pri določanju pravic, ki izhajajo iz delovnega časa voznikov na avtobusnih linijah do 50 kilometrov, upoštevajo določbe zakona o plačanih odmorih ter času razpoložljivosti, ki se všteva v delovni čas.

Zahtevala sta tudi, da delodajalci v skupini Arriva Slovenija prekličejo vse sankcije, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela. Do konca leta sta želela sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja voznikov avtobusov.

Med zahtevami sindikatov je bila tudi ta, da delodajalci vnovič začnejo vplačevati premije obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja za vse voznike, ki izpolnjujejo kriterij, da na delovnem mestu preživijo 80 odstotkov svojega delovnega časa.

Strani sta se večkrat neuspešno sestali na pogajanjih, po ponedeljkovih pa sta obe sporočili, da je bilo srečanje konstruktivno. V današnjem skupnem sporočilu so v vodstvu in sindikatih zapisali, da so se dogovorili, da podrobnosti sporazuma ne bodo razkrivali.

STA


Najbolj brano