Reševanje ponesrečencev globoko v kraškem podzemlju

Več kot 50 metrov globoko, v podzemni galeriji kraškega kamnoloma, kjer družba Marmor Sežana pridobiva naravni kamen, je prišlo do nevarne nesreče. Povzročil jo je močan potres, zaradi katerega je izpadlo več klinov na različnih mestih v podzemnem in površinskem delu kamnoloma Lipica I. Pri tem se je huje poškodovalo več delavcev, razmere pa otežuje goreče vozilo, ki onemogoča dostop v kamnolom. Tako se začenja scenarij jutrišnje rudarske reševalne vaje.

V kamnolomu Lipica I bodo jutri preverili pripravljenost 
rudarskih reševalnih ekip iz vse Slovenije.
V kamnolomu Lipica I bodo jutri preverili pripravljenost rudarskih reševalnih ekip iz vse Slovenije. 

LIPICA > Dim je zašel tudi v podzemne dele kamnoloma, obenem pa je v njegovem severozahodnem delu na polici obtičal poškodovan vzdrževalec. Dostop na polico je zaradi potresa onemogočen, zato bo morala posredovati ekipa, usposobljena za reševanje z višin, še predvideva scenarij vaje.

Z njo bodo jutri ob 12. uri v kamnolomu Lipica I preverili pripravljenost rudarskih reševalnih ekip iz vse Slovenije. V vaji bodo sodelovale reševalne ekipe Premogovnika Velenje, Rudnika Trbovlje-Hrastnik, Petrol Geoterm-a in Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, skupaj z Regijskim centrom za obveščanje Postojna, zdravstvenimi in reševalnimi službami, gasilci, jamarskimi reševalci, civilno zaščito in republiško rudarsko inšpekcijo.

Reševalna vaja nacionalnega pomena, ki jo prireja družba Marmor Sežana, bo potekala v sklopu 42. Srečanja rudarskih reševalnih enot Slovenije SRRES 2017. To se bo jutri zjutraj začelo v dvorani hotela Maestoso v Lipici, so sporočili organizatorji.

Kamnolom Lipica I je največji kamnolom v Sloveniji. Pridobivanje naravnega kamna v njem poteka tako površinsko kot podzemno. Slednje poteka še v dveh drugih kamnolomih naravnega kamna družbe Marmor Sežana. Tako ohranjajo nespremenjeno površino kraške pokrajine, obenem pa ta način omogoča selektiven odvzem kamnine in delo v praktično vseh vremenskih razmerah.

Spletno uredništvo


Najbolj brano