V Romunijo prek Črnega morja vse več beguncev

V Romunijo poskuša prek Črnega morja priti vedno več beguncev. Romunske oblasti so od avgusta že petič iz Črnega morja rešile čoln z begunci, nazadnje danes, ko so rešili več kot 150 ljudi. V Evropi se že krepijo bojazni, da gre za novo begunsko pot na staro celino.

Begunci in migranti se proti Evropi najpogosteje odpravijo 
čez Sredozemsko morje, v zadnjem času jih vedno več 
prečka Črno morje. Foto: Boštjan Omerza/Slovenska Vojska
Begunci in migranti se proti Evropi najpogosteje odpravijo čez Sredozemsko morje, v zadnjem času jih vedno več prečka Črno morje. Foto: Boštjan Omerza/Slovenska Vojska

BUKAREŠTA > Po podatkih romunskih oblasti so ponoči pred romunsko vzhodno črnomorsko obalo rešili 153 ljudi, od tega 53 otrok in 51 žensk. Številni so iz Iraka.

“Morje je bilo zelo vzvalovano, z valovi do treh metrov. Ti ljudje so se znašli v zelo nevarnem položaju in so tvegali bodisi svoje življenje bodisi potop svojega čolna,” je dejal tiskovni predstavnik obalne straže v romunski Constanti Cristian Cicu.

Romunija, članica Evropske unije, ni del schengenskega območja in doslej ni bila priča navalu beguncev in migrantov. V Bukarešti so se zdaj okrepile bojazni, da bi Črno morje postalo alternativa Sredozemskemu morju, prek katerega so proti celini doslej odhajali begunci in migranti. Do minulega meseca so v Romuniji na Črnem morju vse od begunske krize poleti 2015 zabeležili do deset primerov beguncev, medtem ko se je to število med avgustom in septembrom povzpelo na okoli 570.

STA


Najbolj brano