Za premijski model iphona bo treba odšteti 1400 dolarjev?

Dobrih deset let po predstavitvi prve generacije pametnih mobilnikov iphone bo Apple nocoj vnovič stal v soju žarometov. Predstavil naj bi tri nove modele, med njimi čisto nov premijski model, za katerega naj bi bilo treba odšteti celo 1400 dolarjev. Ta naj bi nosil oznako X, kar je rimski znak za številko 10, kot počastitev 10-letnice.

 Foto: BECK DIEFENBACH
Foto: BECK DIEFENBACH

SAN JOSE > Nekateri analitiki napovedujejo, da bo novi paradni iphone predstavljal največji tehnološki korak naprej po prvem Iphonu iz leta 2007.

Konec tedna so iz Appla že pricurljale nekatere neuradne informacije o novem iphonu: ponašal naj bi se s 3D-prepoznavo obraza lastnika, velikim ekranom do roba telefona, brezstičnim polnjenjem, izboljšano kamero, morda bo tudi brez tipke Home. Prihajali naj bi tudi novi animirani emojiji, ki v sporočilih lahko posnemajo izraz na obrazu uporabnika.

Predstavitev novega modela, prvega z novim videzom po letu 2014, se bo v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu začela ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Hkrati je pričakovati tudi predstavitev izboljšanih različic aktualnih modelov iphone 7 in iphone 7 Plus. Njuna naslednika naj bi se imenovala iphone 8.

Od današnje predstavitve je pričakovati tudi predstavitev tretje generacije pametne ure apple watch, ki bo prek mobilnega priključka LTE prvič delovala neodvisno od mobilnika iphone, kot tudi novega modela večpredstavnostne naprave apple TV z resolucijo 4K.

Vlagatelji na borzi so prepričani, da visoka cena Applovih kupcev ne bo prestrašila in vrednost delnic družbe, ki je že zdaj največja na svetu (nad 830 milijard dolarjev), se že nekaj tednov praktično vsak dan vzpenja do novih rekordov. Od začetka leta se je tečaj Applovih delnic zvišal za približno 40 odstotkov. Apple s prodajo iphonov ustvari približno tretjino svojih prihodkov.

Pričakovati je, da se bodo novi iphoni dobro prodajali, mnogi uporabniki so namreč svoje trenutne naprave obdržali dlje, kot so bili navajeni pred časom.

Apple se sicer na trgu pametnih mobilnikov sooča z ostro konkurenco. Junija in julija ga je po prodaji pametnih mobilnikov na globalni ravni prvič prehitel kitajski Huawei in ga tako zrinil z drugega mesta - vodilni proizvajalec pametnih mobilnikov ostaja južnokorejski Samsung, kažejo podatki tržno-analitske hiše Counterpoint Research.

Samsung je nedavno predstavil nov model pametnega mobilnika galaxy note, kmalu naj bi drugo generacijo svojega mobilnika pixel predstavil tudi ameriški Google.

STA


Najbolj brano