Goriške občine obrtnikom in podjetnikom pomagajo na različne načine

Goriške občine obrtnikom in podjetnikom pomagajo na različne načine, je na današnji okrogli mizi v okviru dnevov obrti in podjetništva 2017 dejal kanalski župan Andrej Maffi. Pri te ne gre le za finančna sredstva in ugodna posojila, obrtnikom pomagajo tudi z ustrezno komunalno infrastrukturo, nižjimi stroški poslovanja in drugimi ukrepi.

  Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Prihodnost in razvoj gospodarstva na Goriškem bosta odvisna od pogojev, ki jih podjetnikom in obrtnikom ponujajo različne občine. Vsaka izmed šestih občin, ki so tudi po delitvi iz nekdaj enotne novogoriške občine obdržale nekatere skupne službe, med katere spada tudi Sklad malega gospodarstva Goriške, v privabljanju novih investicij ponuja različne pogoje.

Kot najboljša doslej sta se izkazala zagotavljanje primernih gospodarskih in obrtnih con ter oprostitev plačila komunalnega prispevka ob novogradnjah poslovnih prostorov. Če v Novi Gorici še obljubljajo urejanje primernih con, so v Občini Miren-Kostanjevica korak pred njimi, saj je ukinitev komunalnega prispevka privabila številne podjetnike in napolnila njihove obrtne cone.

V Občini Kanal ob Soči imajo rezerviranih 7000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki ga bodo namenili investitorju večjega poslovnega objekta. Obenem kanalska občina ponuja nekoliko nižje stroške zaradi nižjih cen vode kot v ostalih goriških občinah, saj imajo svoji lastni zajetji.

Prav cena pitne vode, ki se je v poletnem času močno povišala, je ena večjih težav podjetnikov in obrtnikov na Goriškem. Do tako velikega povišanja cen, v enem izmed večjih goriških podjetij se je povečala kar za 260 odstotkov, je prišlo ob začetku delovanja centralne čistilne naprave in novo izračunanih omrežnin.

Župani so zato podjetnikom svetovali, naj se osebno obrnejo na občinske strokovne službe, ki jim bodo pomagale najti ustrezno rešitev. Maffi pa je izpostavil še, da bi za več dejavnosti lahko uporabljali tehnološko vodo, saj je "pitna voda hrana in je zato prav, da je draga".

"Marsikatero dejavnost bi lahko reševali z uporabo tehnološke vode, od pranja avtomobilov, dvorišč, do izplakovanja stranišč. Vode imamo dovolj, vendar moramo najbolj kvalitetno pitno vodo tudi varovati," je še dejal kanalski župan.

Goriške župane zelo skrbi tudi napovedana centralizacija v Novi KBM ter posledično odpuščanje tamkaj zaposlenih. Zato nekateri med danes zbranimi na okrogli mizi napovedujejo podobne ukrepe kot novogoriški župan Matej Arčon. Ob tem pa so nekateri opozorili, da ni le Nova KBM tista, ki zapira poslovalnice, pač pa imajo obrtniki velike težave tudi zaradi zapiranja poslovalnic Pošte Slovenija, manjši trgovin in tudi poslovalnic drugih bank.

Vendar pa je zapiranje enih lahko nova poslovna priložnost za druge, je strnil ta del razprave Maffi. Mirensko-kostanjeviški župan Mavricij Humar pa je pozval zainteresirane banke, ki želijo delati na podeželju, na pogovor na občino, da bi našli morebitne skupne cilje v prihodnje. Predvsem pa so goriški župani poudarili, da se bo očitno potrebno nasloniti na domače, lokalne bančne ustanove.

STA


Najbolj brano