Na severnem Primorskem je več brezposelnih

Skupno število brezposelnih v Sloveniji se je avgusta malce zmanjšalo, na posameznih območjih pa se je povečalo. Rast je bila največja na Dolenjskem in severnem delu Primorske.

Na južnem delu Primorske, ki ga pokriva koprski zavod za zaposlovanje,  je  
število brezposelnih  upadlo za 1,3 odstotka. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na južnem delu Primorske, ki ga pokriva koprski zavod za zaposlovanje, je število brezposelnih upadlo za 1,3 odstotka. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Konec avgusta je bilo pri nas 83.843 brezposelnih, kar je za odstotek manj kot mesec poprej in za 14,4 odstotka manj kot avgusta lani.

Brezposelnost se je prejšnji mesec najbolj povečala na Dolenjskem, kjer se je v primerjavi z julijem povzpela za 1,6 odstotka. Takoj za njo pa se je po rasti števila brezposelnih uvrstila severna Primorska. Na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje je bilo tako za 0,9 odstotka več brezposelnih. Na južnem delu Primorske pa je nasproten trend; število brezposelnih je upadlo za 1,3 odstotka.

V letošnjih prvih osmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 91.540 brezposelnih, kar je 13,7 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. Na novo se je avgusta na zavodu prijavilo 5027 brezposelnih, kar je za 23,7 odstotka manj kot julija in 7,6 odstotka manj kot avgusta lani. Med novoprijavljenimi je bilo dobra polovica takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas.

SR


Najbolj brano