Kmalu prideta še Vojko Čok in Rok Rape

Nadzorni svet Intereurope bodo v dveh mesecih prenovili, zaradi iztekov mandatov bo imel skupaj tri nove člane. Prvi, Matija Vojsk, se je nadzornikom pridružil že sredi julija, čez dober teden pa prideta še dva nova člana, Vojko Čok in Rok Rape.

 Intereuropa je ob polletju ustvarila za pet odstotkov več 
prihodkov kot v enakem obdobju lani, za dva odstotka pa ji je 
uspelo znižati neto finančni dolg, Ta je konec junija znašal 
71,9 milijona evrov.

 

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Intereuropa je ob polletju ustvarila za pet odstotkov več prihodkov kot v enakem obdobju lani, za dva odstotka pa ji je uspelo znižati neto finančni dolg, Ta je konec junija znašal 71,9 milijona evrov.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Četrtkova seja nadzornega sveta Intereurope je bila posebna vsaj zaradi dveh razlogov. Prvič se je je udeležil novi nadzornik, Matija Vojsk. Nadomestil je Klemna Boštjančiča, ki se mu je iztekel mandat in je do slovesa tudi vodil nadzornike. Prav zato so nadzorniki Intereurope že sredi julija izbrali tudi novega predsednika. To je Jure Fišer, ki je bil tako v četrtek prvič v vlogi predsednika nadzornega sveta.

A s tem sprememb v nadzornem svetu še ni konec. Že čez dober teden, 10. septembra, začenjata mandat še dva nova nadzornika, Vojko Čok in Rok Rape. Nadomestila bosta Mašo Čertalič in Mira Medveška, ki se jima izteka mandat. Roka Rapeta je za nadzornika predlagala NKBM, Vojka Čoka pa SID banka.

Nove nadzornike so delničarji Intereurope imenovali na skupščini v začetku julija. Prvotni predlogi za nove nadzornike so bili drugačni; v nadzornem svetu naj ne bi bilo sprememb, saj naj bi trem, ki se jim je iztekal mandat, podelili novega. Vsaj tak je bil predlog nadzornega sveta. Toda banke, večinske lastnice koprskega logista, so se premislile in z nasprotnimi predlogi dosegle imenovanje novih nadzornikov.

Zanimivo je, da je nadzorni svet Intereurope pozno spomladi izpeljal postopek za izbiro kandidatov za člane nadzornega sveta. Prispelo je približno 30 prijav, na koncu pa se je v finale prebila trojica dosedanjih nadzornikov.

Največje lastnice koprskega koncerna so banke upnice, ki so leta 2012 dobrih 18 milijonov evrov terjatev pretopile v lastniški delež. SID banka ima v lasti 18 odstotkov delnic podjetja, NLB 17,4 odstotka, Gorenjska banka 11,2 odstotka, KBS banka 10,4 odstotka, SKB 8,2 odstotka, NOVA KBM 4,3 odstotka in Banka Intesa Sanpaolo 2,7 odstotka. Skoraj petodstoten lastnik je še Luka Koper.

Banke so enkrat že poskušale prodati Intereuropo, a je poskus padel v vodo. Nov poskus bi utegnil slediti po dokončanju poslovnega prestrukturiranja družbe.

SR


Najbolj brano