Spodletela karikatura

Konec tedna v izolskem Art kinu Odeon predvajajo najnovejši film Emirja Kusturice Na mlečni poti, v katerem je zaigral tudi glavno vlogo, ob njem pa drugo osrednjo vlogo odigra italijanska diva Monica Bellucci.

V glavni vlogi je Emir Kusturica, ob njem pa femme fatale 
Monica Bellucci.
V glavni vlogi je Emir Kusturica, ob njem pa femme fatale Monica Bellucci. 

PRIMORSKA > Emir Kusturica v tem filmu naniza vse klišeje iz vseh svojih prejšnjih filmov, ki jih je že v preteklosti (iz)črpal iz bogate simbolne zakladnice magičnega realizma. Na mlečni poti se tako srečamo s kopico živali (na trenutke se zazdi, da imajo te glavno vlogo), temperamentnimi Romi, femme fatale (Monica Bellucci), cirkuško ikonografijo ... Ker pa se Kusturica očitno še ne more ali noče otresti svoje politično kompromitirane drže, ki jo je zavzel po vojni na Balkanu v 90. letih, v ta magični svet vnese še bosansko-srbsko vojno.

Kusturica za nameček odigra še “nevtralno” vlogo vaškega mlekarja Koste, ki s svojo mulo vsak dan prečka bojno črto, da bi vojakom prinesel svežega mleka. Vojna se ga ne dotakne kaj preveč, tudi krogle ga niti ne ošinejo. Več preglavic mu povzroča prihod Belluccijeve v vas. Na mlečni poti je prenasičen konglomerat že neštetokrat videnih Kusturičinih filmskih prijemov, še posebej dražeča pa je zelo banalna obravnava vojne. Vojne, ki je na Balkanu prelila veliko preveč krvi, da bi jo prav Kusturica nato tako menefregistično umestil v sicer ljubezensko zgodbo. BP


Najbolj brano