Vodstvo Arrive in predstavniki delavcev še brez dogovora

“Pomislite, kakšno odgovornost imajo vozniki avtobusov, prejemajo pa plačo, ki je le nekoliko višja od minimalno določene v državi,” izpostavlja sindikalist Damjan Volf, ki predstavlja delavce Arrive Dolenjska in Primorska. V vsej skupini Arriva so napovedali stavko za 4. september. Tudi včerajšnji sestanek z vodstvom se je končal brez dogovora.

Če dogovora med vodstvom in delavci glede stavkovnih zahtev ne bo, bodo Arrivini avtobusi 
od 4. septembra vozili le v  minimalnem obsegu. Foto: Sonja Ribolica
Če dogovora med vodstvom in delavci glede stavkovnih zahtev ne bo, bodo Arrivini avtobusi od 4. septembra vozili le v minimalnem obsegu. Foto: Sonja Ribolica

KOPER >Vodstvo in stavkovni odbor v skupini Arriva Slovenija se ne moreta sporazumeti niti o poteku stavke. Predlog stavkovnega odbora glede števila voženj, ki naj bi jih opravili med stavko, je za vodstvo skupine nesprejemljiv, saj naj ne bi dosegal zakonsko predpisanega minimuma. Predlog namreč ne vključuje zagotavljanja prevozov za nočne delavce, to pa po mnenju vodstva pomeni, da bi bila stavka nezakonita.

“Poskrbljeno bo za prevoz delavcev, šolarjev, bolnikov in drugih ranljivih skupin, a menimo, da bi se moralo vodstvo Arrive osredotočiti na stavkovne zahteve voznikov avtobusov, s čimer bi se stavki lahko izognili,” pravi Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije OSO - KS 90, kamor sodi tudi sindikat voznikov avtobusov Arrive.

Med stavkovnimi zahtevami voznikov so prenehanje s pritiskom na sindikalne zaupnike, plačan prispevek za dodatno pokojninsko zavarovanje, ki so jim ga ukinili pred štirimi leti, povišanje urne postavke iz petih na sedem evrov, spoštovanje delovnega časa in minimalnega postanka na končni postaji.

Med včerajšnjimi pogajanji pa so se ustavili že pri prvi točki, saj vodstvo zavrača, da bi bila nedavna odpoved pogodbe o zaposlitvi sindikalnemu zaupniku Endreju Mesarošu povezana z njegovim sindikalnim udejstvovanjem.

V Arrivi Slovenija delavske zahteve zavračajo, češ da bi pomenile 65-odstotno rast stroškov dela, kar njihovo poslovanje ne bi preneslo. “Na izsiljevanje stavkovnega odbora ne bomo pristali,” je med drugim izpostavil Bo Karlsson, predsednik uprave Arrive.

Volf pa po drugi strani poudarja, da je skupina Arriva največji avtobusni prevoznik v državi in da vse tri družbe - Arriva Dolenjska in Primorska, Arriva Štajerska in Alpetour - poslujejo z dobičkom. “Ljudi pozivamo, naj bodo razumevajoči, saj stavkovne zahteve avtobusnih voznikov pomenijo tudi varnejši in boljši servis za vse,” poudarja sogovornik.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano