Še tretjič so vstopili v pravljično deželo

Ljudski vrt je v torek zvečer postregel še z enim večerom za zgodovino. Mariborčani so na svojem stadionu pod Kalvarijo v zaključnih minutah dvoboja trpeli, a so s fanatično borbenostjo celotnega moštva in z izjemno podporo s tribun tesno slavili proti izraelskemu Hapoelu z 1:0, ki jim je ob porazu na prvi tekmi z 1:2 prinesla sanjsko napredovanje v skupinski del lige prvakov.

Mitja Viler po odločilnem zadetku, s katerim je svoje moštvo 
izstrelil v ligo prvakov. Foto: STA
Mitja Viler po odločilnem zadetku, s katerim je svoje moštvo izstrelil v ligo prvakov. Foto: STA

MARIBOR > Vijoličasti bodo med evropsko elito nastopili še tretjič v klubski zgodovini, letošnja uvrstitev med 32 udeležencev pa jim je že prinesla vsaj ducat milijonov evrov - neposredni akterji na travnati zelenici naj bi si razdelili petino tega zneska.

Že na prvi tekmi v Beer Shevi se je dalo slutiti, da izraelski prvaki niso nepremagljiva ovira. S takšnim prepričanjem so se vijoličasti lotili povratnega dvoboja. V prvem polčasu je igralo le domače moštvo, ki je že po četrt ure igre po zaslugi Mitje Vilerja prišlo do odločilnega zadetka. Koprski bočni branilec je takole opisal svoj drugi zadetek v letošnji sezoni najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja: “Pozorno sem spremljal prodor Valona Ahmedija in ko se je žoga prikotalila do mene, sem po njej udaril z vso močjo. Na srečo se je znašla v mreži. To je noč za zgodovino. V ligi prvakov bomo uživali, obenem pa se borili za vsaj tretje mesto in evropsko pomlad.”

Maribor : Hapoel Beer Sheva 1:0

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.405, sodniki: Rocchi (Italija). Strelec Viler (15).

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Bohar (od 90. Billong), Kabha, Vrhovec, Bajde (od 72. Hotić), Ahmedi (od 83. Pihler), Tavares.

Navijači Maribora pa niso ploskali le Rulotu, saj so si aplavz zaslužili vsi, ki so stopili na zelenico. Izraelci so ob trdnem dvojnem bloku domačinov prvi strel v okvir domačih vrat sprožili šele v 80. minuti. Ob koncu tekme so sicer močno pritisnili, a je bil zbran tudi vratar Jasmin Handanović, ki je imel tokrat veliko pomoč v odločnih članih ožje obrambne vrste. Ti si niso privoščili standardnih izletov v neznano, temveč so dvoboj odigrali v velikem slogu, Handa pa je minuto pred koncem rednega dela dvoboja z izjemno parado odgnal vse dvome o potniku v pravljični svet evropskega klubskega nogometa. “Vedel sem, da moram ostati zbran do konca. Moral sem prispevati svoj delež. Za napredovanje v ligo prvakov je potrebno ubraniti tudi takšne strele. Uspelo nam je nekaj neverjetnega,” je pojasnil 39-letnik, ki si v skupini želi srečanja z vratarjem Juventusa Gianluigijem Buffonom.

Mariborčani bodo žreb pričakali v četrtem bobnu, in jasno je, da bodo proti vsem tekmecem v vlogi avtsajderja, a se s tem ne obremenjujejo. V kvalifikacijskih dvobojih so dokazali, da so z disciplinirano igro v obrambi in odlično taktično pripravo lahko zelo uspešni tudi na zahtevni evropski sceni. Vsaka točka v boju z evropskimi velikani bo zelo dragocena (tudi v finančnem smislu), ob polni klubski blagajni pa si lahko glavni ustvarjalec kadrovske politike Zlatko Zahović do konca prestopnega roka privošči tudi kakšen odmevnejši nakup, ki bi še dodatno povečal konkurenco v dokaj pomlajeni zasedbi pred katero je sanjska evropska jesen. SIMON MALJEVAC

12,7

milijona evrov prejme NK Maribor.


Najbolj brano