Zakaj je umor slovenske nune vse do danes ostal nepojasnjen?

Po The Jinx in Making a Murderer je Netflix ponovno zadel v polno. Letošnje poletje so ljubitelje dokumentarnih kriminalk zaposlili s sedemdelno serijo The Keepers (Čuvaji). Glavni povod za njen nastanek pa je umor nune slovenskega rodu Cathy Cesnik leta 1969 v Baltimoru, ki ostaja nepojasnjen vse do danes.

Umor nune slovenskega rodu Cathy Cesnik ostaja nepojasnjen.
Umor nune slovenskega rodu Cathy Cesnik ostaja nepojasnjen. 

Netflix je zbobnal na kup njene nekdanje učenke, ki so obiskovale katoliški licej Keough v Baltimoru, kjer je Cathy Cesnik poučevala angleščino. Po njihovem pripovedovanju je bila zelo priljubljena, ker je bila razumevajoča in solidarna ženska, ki je vedno našla čas za pogovor s svojimi učenkami. Bila je tudi bolj liberalna od večine zaposlenih. Učila jih je, na primer, igranja kitare, predavala pa jim je tudi o romanu Škrlatno znamenje, ki govori o nezakonski materi v puritanski družbi. Prav zaradi teh njenih lastnosti, s katerimi je vzpostavila skorajda prijateljski odnos z njimi, je kmalu ugotovila, da se na liceju dogajajo nekatere nezaslišane stvari.

Amaterske raziskovalke

“Zgodbe ne bi bilo, če se ne bi te ženske odločile, da mora ta stvar končno priti na dan,” je v enem od intervjujev povedal režiser Ryan White. Glavno vlogo imajo prav one. V prvem delu takoj spoznamo njene nekdanje učenke in njihovo trnovo pot iskanja resnice skorajda 50 let po umoru. Veliko napora so namreč vložile v iskanje virov informacij, a k temu je veliko pripomogla tudi facebook stran Justice for Catherine Cesnik and Joyce Malecki, ki jo urejajo nekdanje učenke. Joyce Malecki je tudi umrla v nepojasnjenih okoliščinah in je bila razglašena za pogrešano štiri dni po izginotju Cesnikove, zato nekateri verjamejo, da sta ta dva primera povezana. V prvem delu amaterske raziskovalke tudi podrobno obnovijo dogajanje usodnega dne, to je 7. novembra 1969, ko se Cesnikova nikoli več ne vrne z nakupovanja. Najdejo jo šele 3. januarja 1970 v okolici Baltimora, odvrženo blizu odlagališča smeti z razbito lobanjo.

Ranljiva dekleta detektiral med spovedjo

V drugem delu pa že ugotovimo, kaj so bile te nezaslišane stvari, ki so se dogajale na cenjeni katoliški šoli. Njene nekdanje učenke spregovorijo o spolnih in psihičnih zlorabah, ki so se dogajale v pisarni duhovnika Josepha Maskella, nad dekleti pa se je izživljal tudi kaplan in še kdo, izvemo v dokumentarcu. Maskell je najbolj ranljiva dekleta, ki so za seboj že imela izkušnjo zlorabe, detektiral med spovedjo. Čez nekaj časa se je med poukom iz zvočnikov zaslišal glas šolske tajnice, ki vabi posamezno dekle na pogovor k duhovniku Maskellu. In tu se je začela sistematična spolna in psihična zloraba. Dekletom, ki so že bila zlorabljena, je dal vedeti, da so nečastne, velikokrat jim je rekel kurbe in naivna mlada dekleta so verjela, da jih bodo “seanse” pri duhovniku očistile greha. A nekatere punce so se zlomile, da se nekaj hudega dogaja, pa je zaslutila tudi Cesnikova. Dekleta, prežeta s strahom, si niso upala povedati česa preveč, ker je bil Baltimore tedaj zelo katoliški, cerkev pa je predstavljala nesporno avtoriteto, o kateri ne gre dvomiti. Dokumentarec The Keepers tako zagovarja tezo, da je Cesnikova izgubila življenje, ker je nameravala spregovoriti o zlorabah na Keoghu.

Prvi odziv baltimorske škofije na The Keepers je bil zelo zanimiv; niso zanikali vsebine, dejali pa so, da so zaključki “napačni”. Že v 90. letih so se številna dekleta (30) opogumila in javno spregovorila o zlorabah. Škofija se jim je opravičila, Josepha Maskella pa so suspendirali vseh duhovniških aktivnosti. Bil je celo zaslišan, a proti njemu ni bila nikoli spisana nobena obtožnica. Umrl je leta 2001 kot svoboden človek. Od 37 baltimorskih duhovnikov, ki so jih prijavili zaradi spolnih zlorab po letu 1980, so samo zoper tri vložili obtožnice.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano