“Maternice na dveh nogah”

Največ prahu med letošnjimi poletnimi televizijskimi novostmi je dvignila Deklina zgodba, ki si jo lahko ogledate na HBO.

Zveza ameriških televizijskih kritikov je Deklino zgodbo 
okronala za program leta ter za najboljšo dramsko serijo. 
Potrjeno je snemanje druge sezone.
Zveza ameriških televizijskih kritikov je Deklino zgodbo okronala za program leta ter za najboljšo dramsko serijo. Potrjeno je snemanje druge sezone. 

Deklina zgodba, ki jo je sicer produciral ameriški ponudnik videa na zahtevo Hulu, je nastala po istoimenskem romanu kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki je izšel leta 1985 in se skorajda nemudoma povzpel na vrh najboljših distopičnih literarnih mojstrovin druge polovice 20. stoletja. A nato je roman, ki ga je Atwoodova napisala v Berlinu z razgledom na sloviti zid, za vrsto let utonil v pozabo. Vse do izvolitve Donalda Trumpa, ko je roman ponovno začel pridobivati na svoji aktualnosti - družba totalnega nadzora, politika ustrahovanja, podrejenost žensk - in se znašel na vrhu Amazonove lestvice najbolje prodajanih knjig. Nadaljevanka pa je z nekaterimi vsebinskimi dodatki še bolj poglobila povezave s Trumpovo politiko - dodali so temo vojne proti terorizmu, homofobije in še bolj so poudarili zaničljiv odnos do žensk.

Velika težava neplodnost

V nadaljevanki spremljamo življenje v distopični družbi Gilead, totalitarnem režimu, ki je bil nekoč znan kot Združene države Amerike. V luči okoljske katastrofe in ob čedalje nižjem številu rojstev Gilead vodi fundamentalistična vlada, ki se skuša z vojaško politiko “vrniti k tradicionalnim vrednotam”. Poleg okoljske agende pa je velika težava neplodnost žensk. Kot ena redkih preostalih plodnih žensk je Offred (Elisabeth Moss) zaposlena kot dekla v gospodinjstvu poveljnika Freda Waterforda in pripada kasti žensk, prisiljenih v spolno podrejenost, ki je zadnji obupani poskus režima, da bi vnovič poselili svet. Offredino psihično zdravje vseskozi visi na nitki, neizmerno moč in voljo, da vztraja v strašljivih življenjskih pogojih, ji vliva iskanje hčerke, ki so ji jo odtegnili, ko je prišlo do menjave režima.

“Knjiga je bila napisana pred 32 leti. Je proti predsodkom, proti rasizmu, seksizmu, nevednosti, prevari in neumnosti. Če jo imajo nekateri Trumpovi podporniki za protitrumpovsko, je to povezava, ki jo vzpostavljajo sami,” je dejala Elisabeth Moss, ki je z vlogo Offred dala še piko na i svojim feministično obarvanim vlogam, kot sta, na primer, v Oglaševalcih in Na vrhu jezera.

Za režijo poprijele večinoma ženske

Avtorji nadaljevanke so veliko truda vložili tudi v vizualni oris te distopične vizije ZDA. Glavno vlogo imajo barve, od simbolične rdeče barve, ki je večna spremljevalka “maternic na dveh nogah”, kot je zapisala Atwoodova, do črnih uniform vojakov in smaragdno zelenih oblačil neplodnih žen veljakov, ki do dekel gojijo skrajno nezaupljiv in krut odnos. Zanimivo je tudi, da so za režijo skorajda izključno poprijele ženske (Reed Morano, Floria Sigismondi, Kate Dennis in Kari Skogland), izjema sta samo četrti in peti del, ki ju je režiral Mike Barker.

Da je Deklina zgodba danes še kako aktualna in da je svoboda razpolaganja z lastnim telesom danes v ZDA še kako pod vprašajem, priča naslednji strašljiv podatek. Ameriška zvezna država Misuri je pred kratkim sprejela zakon, ki delodajalcem in stanodajalcem omogoča, da odpustijo oziroma izselijo žensko, ki je jemala kontracepcijske tablete, ima za seboj splav ali nezakonskega otroka. To ni fikcija, je resničnost v Trumpovi Ameriki.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano