Kras še drugič v finalu odličnosti

Turistična destinacija Kras se je uvrstila v finale izbora evropskih destinacij odličnosti EDEN (European Destinations of Excellence). Tema letošnjega natečaja je kulturni turizem, poleg Krasa so se v finale uvrstili še Koper, Radovljica, Ptuj in Slovenske Konjice.

Kras se je na natečaj prijavil kot celota, v ospredje pa 
postavlja zgodbo, ki jo pripoveduje njegova kamnita pokrajina. Foto: Marica Uršič Zupan
Kras se je na natečaj prijavil kot celota, v ospredje pa postavlja zgodbo, ki jo pripoveduje njegova kamnita pokrajina. Foto: Marica Uršič Zupan

ŠTANJEL > Na razpis Slovenske turistične organizacije se je prijavila neformalna turistična koordinacija Kras, za prijavo pa je poskrbel javni zavod Komenski Kras. “Že uvrstitev v finale je ogromen dosežek in potrjuje, da je Kras pomembna destinacija kulturnega turizma. Predstavljamo ga kot kulturno krajino, ki je glavna smernica razvoja,” pravi Tom Ločniškar iz zavoda.

S ponudbo kulturnega turizma se je na razpis prijavilo še 13 drugih destinacij v 35 slovenskih občinah. Finaliste, med njimi tudi Kras, bo strokovna komisija obiskala v teh dneh, ocenila ponudbo in izbrala zmagovalca.

Kras se je na natečaj prijavil kot celota, predstavlja pa zgodbo, ki jo pripoveduje njegova kamnita pokrajina. Ta sega od prazgodovine do sodobnosti, od podzemlja Škocjanskih jam in prazgodovinskih gradišč do avstro-ogrske kulture v Lipici, od kraške krajine, vinogradov, pastirskih hišic in kamnitih zidov do urbanizma Maksa Fabianija. Vsa ta pokrajina je tudi prizorišče kulturnih dogodkov, muzejskih zbirk, razstav in tematskih poti, dopolnjujejo pa jo še vina in kulinarika, so poudarili v prijavi.

Pred dvema letoma se je Kras že uvrstil v finale izbora EDEN 2015 s ponudbo kulinaričnega turizma in s tem pridobil pravico uporabe naziva EDEN finalist, ki ga podeljuje evropska komisija. Bolj kot med domačini je ta prepoznaven med tujci, ki si počitniške cilje izbirajo tudi na podlagi takšnih znamk. Z morebitno zmago v izboru pa bi bili poleg naziva deležni še veliko promocije, pojasnjuje Ločniškar.

Pri prijavi so poleg zavoda Komenski Kras sodelovali še občine Komen, Miren-Kostanjevica, Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina, Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica, razvojni center Divača in zavod Štip Sežana.

HR


Najbolj brano