Teran in pršut, pravi kraški par

“Mirna roka, oster nož in dober pršut,” na vprašanje, kaj je pomembno pri ročnem rezanju pršuta, povedo na stojnici Krajne vasi. “Posebnih skrivnosti ni, Kraševci imamo to spretnost že v krvi,” se posmeje Igor Živec iz kmetije Živec iz Velikega Dola. Pršut in teran sta nedvomno največji kraški kulinarični znamenitosti, zato ni čudno, da je prav njima posvečen največji dogodek na Krasu.

Igor Bole s soprogo se je veselil, da je komisija njegov lanski 
teran PTP ocenila kot najboljšega.  Foto: Petra Mezinec
Igor Bole s soprogo se je veselil, da je komisija njegov lanski teran PTP ocenila kot najboljšega.  Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE > Letošnji praznik sicer ni bil rekorden v številkah, so pa organizatorji, organizacijo je prevzel občinski Zavod ŠTIP, kljub vse manjši finančni podpori občine uspeli obdržati vse glavne sestavine praznika.

Boj za teran ni končan

Osrednji dogodek praznika je gotovo povorka. Nastopili so člani kraških društev, glasbeniki Kraške pihalne godbe, mažoretke iz Povirja in nekaj skupin iz drugih koncev Slovenije. Na nekoč precej bolj pestri povorki so stalni obiskovalci pogrešali večje število vozov, letos so svoje tematske vozove pripravile le štiri okoliške vasi.

Letošnjega praznika se je udeležil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki se ni mogel izogniti problematiki glede zaščite terana. Zagotovil je, da bodo vložili tožbo na evropsko sodišče.

Ob prazniku vsako leto ocenjujejo tudi vina teran PTP. Najboljši letos ocenjeni teran prihaja iz domačije Bole iz Avberja. “Za vsako vrhunsko zadevo je potreben čas, podobno je tudi z vinarstvom,” se je prvega mesta veselil Igor Bole. Letos bo trgatev zaradi ožiga bolj zahtevna in letina nekoliko manjša, a nič slabša, je prepričan Bole. Drugi najbolje ocenjen teran prihaja iz kleti Bojana Vovka, tretjega pa je pridelal Boris Lisjak.

Nova kraljica terana

So pa pridelovalci terana dobili tudi novo kraljico terana. Od jutrišnjega dne dalje je to Tinkara Gulič iz Koprive, ki je krono prejela iz rok zdaj že bivše kraljice Kristine Tavčar.

Naziv v Društvu vinogradnikov in vinarjev Krasa podeljujejo za obdobje dveh let.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano