Mlačen Trumpov odziv na shod neonacistov v Virginiji tarča kritik

Predsednik ZDA Donald Trump se je znašel pod nakovalom kritik zaradi mlačnega odziva na shod neonacistov in rasistov v Charlottesvillu v Virginiji, tudi po sobotnem incidentu, ko je avtomobil zapeljal v množico in ubil eno osebo, še 19 pa jih je bilo ranjenih. Kritizirajo ga tudi njegovi lastni republikanci.

Predsednik ZDA Donald Trump se je znašel pod nakovalom 
kritik zaradi mlačnega odziva na shod neonacistov in rasistov 
v Charlottesvillu v Virginiji. Foto: STA
Predsednik ZDA Donald Trump se je znašel pod nakovalom kritik zaradi mlačnega odziva na shod neonacistov in rasistov v Charlottesvillu v Virginiji. Foto: STA

WASHINGTON > Trump je iz svojega golf kluba v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice, sporočil, da "obsoja na najostrejši možen način pretirane izraze sovraštva, podžiganja in nasilja na mnogih straneh". Američane je tudi pozval, naj "stopijo skupaj (...) z ljubeznijo do naše države".

Ni pa Trump želel odgovoriti na vprašanja novinarjev, zakaj ne obsodi udeležbe rasistov na shodu, med njimi tudi udeležbo voditelja Ku Klux Klana Davida Duka. Slednjega so posneli, ko je pojasnjeval, da na tem shodu "želijo vzeti nazaj svojo državo" in "izpolniti obljube Donalda Trumpa". Duke je Trumpa tudi opozoril, naj ne pozabi, "da so bili beli Američani tisti, ki so te izvolili za predsednika, ne skrajni levičarji".

Ker Trump ni želel obsoditi shoda in še posebej incidenta, ko je 20-letnik z avtomobilom namerno zapeljal v množico protestnikov proti skrajnim desničarjem, ter odgovornost za dogodke pripisal "mnogim stranem", so se nanj že usule kritike tako demokratov kot tudi njegovih republikancev.

"Predsednikove besede o nasilju 'mnogih strani' ignorirajo sramotno realnost belih rasistov v naši državi danes in nadaljujejo moteč vzorec strinjanja s tovrstnimi izrazi sovraštva," se je odzvala vodja demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

"Gospod predsednik - zlo moramo imenovati s pravim imenom. To so bili beli rasisti in to je bil domači terorizem," je na twitterju zapisal republikanski senator Cory Gardner.

"Zelo pomembno za državo je, da predsednik opiše dogodke v Charlottesvillu na način, kakršni dejansko so - teroristični napad belih rasistov," pa je k temu dodal republikanski senator Marco Rubio.

Tudi senator Ted Cruz, ki je proti Trumpu izgubil tekmo za republikansko predsedniško nominacijo, je pozval pravosodno ministrstvo, naj preišče in preganja incident kot "dejanje domačega terorizma".

Orrin Hatch, republikanec z najdaljšim stažem v ameriškem senatu, je k obsodbi dejanja v Charlottesvillu dodal še opozorilo, da "moj brat ni dal življenja v boju proti Hitlerju, da bi se nacistične ideje zdaj tu doma širile brez odpora".

Tudi guverner Virginije, demokrat Terry McAuliffe je paradiranje rasistov označil za ostudno. "Imam sporočilo za vse bele rasiste in naciste, ki so danes prišli v Charlottesville. Je jasno in enostavno - pojdite domov".

McAuliffe je po nekaj urah napetosti nacistom tudi odvzel dovoljenje za zborovanje in razglasil izredne razmere, zaradi česar je policija lahko množico razgnala. Pri tem je uporabila tudi solzivec.

Vendarle je kljub temu prišlo do omenjenega incidenta, ko je 20-letni voznik namerno zapeljal v množico protestnikov proti skrajnim desničarjem. Ena ženska je umrla, še 19 ljudi pa je poškodovanih, od tega več huje. Voznika, 20-letnega Jamesa Alexa Fieldsa iz Ohia, so že prijeli in ga ovadili zaradi uboja in namerne povzročitve telesnih poškodb.

Poleg tega je bilo v izgredih in spopadih med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki ranjenih še 16 ljudi. Policija je aretirala tri osebe.

Skrajni desničarji so se sicer zbrali v bran spomenik generalu konfederacije Robertu Leeju, za katerega se je mesto Charlottesville odločilo, da ga odstrani. Prišli so z baklami, orožjem, nacističnimi ornamenti in podobnim.

Na drugi strani pa so se zbrali njihovi nasprotniki, na prizorišču je bilo več sto ljudi.

V bližini mesta je strmoglavil tudi policijski helikopter, pri čemer sta umrla oba policista na krovu. Vzrok strmoglavljenja helikopterja še ni znan, zaenkrat pa vse kaže na nesrečo.

STA


Najbolj brano