Dovizioso dobil napeto bitko v Avstriji

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v avstrijskem Spielbergu. V elitnem razredu motoGP je drugo mesto osvojil Španec Marc Marquez (Honda), tretji pa je bil njegov rojak in moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa.

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v avstrijskem Spielbergu. Foto: Vir: Wikipedia
Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v avstrijskem Spielbergu. Foto: Vir: Wikipedia

SPIELBERG > V skupnem seštevku SP po 11 dirkah na vrhu ni sprememb, na prvem mestu je ostal Marquez, ki ima zdaj 174 točk, na drugo mesto se je prebil Dovizioso s 158, tretji pa je Španec Maverick Vinales (Yamaha), ki je v Spielbergu končal na šestem mestu, ima pa 150 točk.

Dirka v Spielbergu, ki se je v koledar SP vrnila lani, tako ostaja "v lasti" Ducatija. Lani je namreč zmagal Andrea Iannone, ki zdaj vozi za Suzuki - danes je bil enajsti -, današnji zmagovalec pa je bil pred enim letom drugi.

V šibkejših razredih so se na zmagovalne stopničke uvrstili Italijan Franco Morbidelli, Španec Alex Marquez in Švicar Thomas Lüthi v moto 2 ter Španec Joan Mir, Nemec Philipp Öttl in rojak zmagovalca Jorge Martin v moto3. Naslednja dirka bo čez dva tedna v britanskem Silverstonu.

Obračun v elitnem razredu je v Spielbergu pred 90.000 navijači postregel z lepo bitko in nepredvidljivim bojem vse do konca; šele v zadnjem zavoju je bilo jasno, da bo slavil Ducatijev dirkač, potem ko je odbil še zadnji poskus svetovnega prvaka, oba pa sta v zadnjem krogu ali dveh vozila povsem na meji, tako da bi se lahko vroča preizkušnja za enega ali pa kar za oba končala tudi ob stezi.

Končala pa se je z zmago Doviziosa, ki je tako postal najbližji zasledovalec Marqueza v SP. Prehitel je ta konec tedna ne najbolj razpoloženega Yamahinega dirkača Vinalesa, tudi njegov moštveni sotekmovalec Valentino Rossi ni imel pravih možnosti za boj za vrh, tako da se ljubiteljem motociklizma obeta še zelo zanimiv zadnji del sezone.

"Res sem vesel, da mi je uspelo. Vse skupaj je bilo super, imel sem odličen motor, hvala ekipi za vse. To je to, največ, kar lahko dobiš v tem športu. V zadnjem krogu sem vedel, da bo Marc napadel, a na koncu sem bil jaz tisti, ki se je odpeljal na prvem mestu. Presrečen sem," je po odličnem dvoboju s Špancem dejal Dovizioso, ki je dosegel tretjo zmago v sezoni.

V prvem delu dirke je bil v igri za zmago tudi še Jorge Lorenzo, ki je skupaj z Marquezom in Doviziosom priredil nekaj lepih dirkaških manevrov. Po polovici pa sta se v ospredje prebila tista, ki sta narekovala ritem do konca.

V predzadnjem krogu je bil v najboljšem položaju Italijan, toda prednost je bila majhna in jasno je bilo, da bo Marquez še napadel. V predzadnjem zavoju na dirki je svetovni prvak s poznim zaviranjem skušal priti mimo, za trenutek mu je tudi uspelo, toda bil je predolg in na izhodu iz zavoja je bil Dovi spet spredaj, v žaru bitke za zmago pa je imel celo dovolj časa, da je z jezno kretnjo pokazal Marquezu, kaj si misli o takšnem napadu.

"Včeraj mi je proga bolj ustrezala, danes pa sem imel nekaj težav z gumami. Bil je napet boj z Dovijem, v zadnjem krogu pa sem poskušal vse. Zadnji krog je bil za oba povsem na meji, a na koncu se je izšlo dobro, čeprav sem ostal na drugem mestu. Če bi bilo treba, bi vse naredil še enkrat povsem isto," pa je dvoboj pospremil poraženi Marquez.

Na tretjem mestu je končal Dani Pedrosa, ki se ni mogel vključiti v boj za zmago, a ob koncu tudi ni imel veliko težav z branjenjem tretjega mesta. Bolj tesen je bil obračun od mest 4 do 8, nazadnje je bil tik pod stopničkami Lorenzo, za njim pa so se zvrstili Johan Zarco, Vinales in Rossi.

STA


Najbolj brano