Požari na Korziki in Portugalskem

Zaradi hujšega gozdnega požara so morali v petek ponoči in danes na Korziki evakuirati okoli 1000 oseb, zaradi močnega vetra so se ognjeni zublji namreč hitro širili, požgali pa so že približno 2000 hektarjev površin. Na Portugalskem se z okoli desetimi požari bori 1800 gasilcev.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LIZBONA > Oblasti na Portugalskem zaradi visokih temperatur svarijo pred novimi morebitnimi požari. Po vsej državi zaenkrat gori okoli deset večjih požarov, s katerimi se bori 1800 gasilcev z več sto vozili. "Kljub vztrajnim požarom so razmere sedaj bolj stabilne," je sporočila predstavnica agencije za zaščito Patricia Gaspar.

Čeprav so gasilci lokalizirali že skoraj vse požare, so se ti zaradi močnih vetrov kasneje ponovno razplamteli. V vasi Brascal so se plameni razširili v bližino hiš, kjer so na pomoč gasilcem priskočili tudi domačini.

Na Portugalskem so morali v četrtek evakuirati šest vasi okoli kraja Abrantes. Požar v bližini Grandola pa je požgal okoli 3000 hektarjev gozdov. V bližini mest Abrantes in Alvaiazare, kjer so požari najhujši, je na terenu okoli 800 gasilcev, štiri letala za gašenje, dva helikopterja in 250 gasilskih vozil.

Gasparjeva je še dodala, da so v petek zabeležili rekordnih 220 novih požarov.

Na francoskem otoku Korzika so morali v petek ponoči in danes v krajih Pietracorbara in Sisco iz kampov ter drugod evakuirati približno 1000 ljudi, večinoma turistov. Gasilci imajo z gašenjem požara, ki je izbruhnil ponoči v četrtek, zaradi močnega vetra precej težav.

Oblasti so v petek aretirali moškega, ki ga sumijo, da je podtaknil pet požarov v bližini Bastie. Požar na najbolj severni točki otoka je sedaj že pod nadzorom, borijo pa se še z zublji v bližini Sisca.

Zagorelo pa je tudi v Srbiji, s koder so v petek mediji poročali, da požar ogroža skladišče eksploziva podjetja RTB Bor. Vendar so v petek v podjetju zagotovili, da v skladišču ni eksploziva, ampak le sestavine za njegovo izdelavo, ki pa ne morejo eksplodirati, lahko le zgorijo.

O požarih še vedno poročajo tudi iz Italije in Grčije. V Italiji so morali danes gasilci na teren že več kot 100-krat, v Grčiji pa so zabeležili 46 novih požarov. Med drugim gori na Zakintosu, v bližini Aten in na severu države na meji z Albanijo. Grški gasilci so v Albanijo na pomoč poslali dva letala za gašenje.

STA


Najbolj brano