S tuniko sproščeno v poletje

Spet se odpravljam na morje. Tokrat je vse skupaj bolj sproščeno. Manj stresno. Prtljage ni prav veliko in ja, to je prednost, ko svoj dopust organiziram bolj na samem, tako da se ne gnetem z množico na plaži in moji večerni sprehodi niso pod vplivom misli, kaj naj oblečem za na obmorsko promenado.

Poraba in izbira oblačil za počitnikovanje se takoj bistveno zmanjša. Prav tako ni potrebno pakirati pretiranih olepševalnih pripomočkov. Puder ostane doma, prav tako razna senčila, umetne trepalnice, sušilci za lase, utrjevalci las ... Za vse to poskrbi narava sama. Namesto pudra nas obarvajo sončni žarki. Lasje se posušijo na zraku in kodri so najlepši, če so oprani kar z morsko vodo.

Je pa res, da mi kljub robinzonski obliki dopustovanja moja ženska narava ne da miru, da si ne bi vzela vsaj nekaj za čez kopalke. Nekaj, kar me vsaj malo polepša in mi omogoči hitro preobrazbo, ko se moji odločijo, da me čez dan peljejo v oddaljeno mestece na kavo. Ta stvar me vedno reši njihovih nepredvidljivih idej, saj mi moja “banda” od odločitve do izvedbe ne da prav veliko časa na razpolago.

Rešiteljica tunika

O ja. Tej “rešiteljici” je ime tunika. Ali mini oblekica, kos blaga, ki si ga lahko na hitro ovijemo okoli telesa in že smo videti urejene. Ta plažna “oblekica” je ponavadi iz tanjših, prijetnih materialov. V poletnih mesecih je tudi v mestih dovoljeno več. Brez zadrege lahko čez dan pohajkujemo naokrog v prosojni oblekici z dolgimi rokavi. Oblekica je lahko na V-izrez, potiskana z raznimi vzorci v istem tonu kot je osnova obleke, (pre)ohlapnega kroja ali ravno rezana. Rokavi so oprijeti ali zvončaste oblike, z volančki ali okrašeni s čipko. Tunika nas ščiti pred močnim soncem, ohlapen kroj nam daje občutek hladnosti, saj dopušča, da morebitni vetrič zapiha pod obleko. Na voljo so tudi tunike, ki so pletene iz garna ali bombaža. Meni so najbolj všeč takšne s tričetrt rokavi in ravnim krojem, ki se ob straneh zaokroži v krajši razporek.

Lahko si izposodimo kar moževo srajco

Da pa ne zapravljamo preveč denarja za polenta oblačila, lahko kupljeno tuniko nadomestimo kar s srajco našega dragega. Moška bela srajca je na ženskem telesu videti kot oblekica. Rokave si privihamo in v poletni različici si lahko dovolimo globlji dekolte. Verjemite, da boste v njej videti zares ženstveno. Belina vas bo osvežila, poudarila vašo zagorelost, sam srajčni ovratnik pa vam bo dal mestni pridih.

Sicer pa so trgovinske police preplavljene s plažnimi oblačili, ki so tudi pisana in vzorčasta. Izbira je res pestra. Vsekakor prevladujejo mornarske črte, osnova je lahko modra ali bela. Rdeča vedno zažiga. Eleganca pa kar kliče po enobarvnih zadevah. Le-te popestrijo razni trakci, ki se prepletajo čez hrbtni del. Lahko se zavezujejo spredaj ali pa so samo kot dodatek v stranskem delu oblačila.

Na “špalince” ali brez

Tiste, ki tunike ne uporabljate kot zaščito proti močnemu soncu, si lahko omislite oblekico s kratkimi rokavčki ali pa celo kar z naramnicami. “Špalince” so lahko širše ali zelo tanke; prepletene z več trakovi, s katerimi lahko uravnavamo dolžino oblekice. Ta je lahko stisnjena z elastiko nad prsnim delom, tako da so ramena razgaljena.

Skratka, tunika je oblačilo, ki v našem kovčku ne vzame veliko prostora in naš dragi se zaradi nje ne bo pritoževal, saj kovčki ne bodo pretežki. A kljub skopi vsebini le-teh bomo ob njem videti poletno mestne in njegovim očem prijetne.

Tekst: METKA ALBREHT

Foto: proizvajalci


Najbolj brano