Poletje s telefonom

Zadnja leta se z vgradnjo vse boljših kamer v telefonih odločamo, da na počitnice ne nosimo večjega digitalnega fotoaparata, ampak le pametni telefon. Zaradi poletnih oblačil je to vsekakor bolj priročno. Ali bomo s telefonom tudi naredili dobre posnetke, pa je odvisno od naše trenutne iznajdljivosti, tehničnih dodatkov ter aplikacij za kasnejšo obdelavo fotografij.

Gorillapod vam bo pomagal v hribih in na morju ...
Gorillapod vam bo pomagal v hribih in na morju ... 

Poletje je čas za fotografiranje na potovanjih, počitnicah na morju ali pa v hribih. Nastalo bo na tisoče novih posnetkov. Ali bomo z njimi zadovoljni tako sami kot tisti, s katerimi jih bomo delili, pa je odvisno od naše kreativnosti in nekaj zunanje pomoči.

Sonce ni vedno naš zaveznik. Vedeti je treba, da lahko ustvari ostre sence ali pa lomljenje svetlobe skozi lečo, kar je lahko kdaj tudi prijetno, a ne vselej. Če smo ljubitelj selfijev, bo redko šlo brez uporabe posebne palice, ki pa jo njeni uporabniki premalokrat uporabijo zato, da bi naredili res boljši posnetek. Saj z njo lažje naredimo posnetek z višje ali nižje točke, kar občutno spremeni pogled na motiv.

Med uporabo telefona kot fotoaparata moramo večkrat pogledati in biti posebej pozorni na prstne odtise, ki smo jih morebiti pustili na lečah kamere, kar je še bolj verjetno, če ima telefon dve kameri.

Če se bomo predajali kreativnosti je obvezni dodatek, ki ga moramo imeti s seboj, stojalo, najsi bo fleksibilno ali statično. Eno takšnih je Joby Gorillapod, ki v je svojih različici opremljeno z magneti in daljinskim sprožilcem, zaradi česar je še bolj uporabno tudi v urbani džungli. Predvsem ljubitelji narave boste hvaležni Gorillapodu za posnetke brez nepotrebnega naslanjanja telefona na kamne, drevesa ali steklenice na mizi, saj je zelo majhen in gre brez težav v vsak žep, poleg tega ga lahko uporabite kot manjšo selfi palico. Cena originalnega Gorillapoda je približno 25 evrov.

Kdor se ne želi ločiti od svojega pametnega telefona in želi z njim ovekovečiti še tistih nekaj rib, ki so ostale v našem morju, je podjetje Pixco pripravilo vodotesna ohišja z bluetooth upravljanjem, ki prenesejo potope do globine 30 metrov. Cene ohišja se na ebayu gibljejo okoli 60 evrov.

Ljubitelji video posnetkov pa svoje posnetke lahko izboljšajo z ročnim motoriziranim stabilizatorjem telefona ali športne kamer. Ročni motorizirani stabilizatorji niso nekaj novega, so pa nepogrešljiv dodatek višji dodani vrednosti vaših posnetkov. Ročni motorizirani stabilizatorji znamke Feiyu so cenovno dosegljivi že za približno 150 evrov. Glede na nabavno vrednost telefonov višjega cenovnega razreda ter njihove video sposobnosti je ta cena v primerjavi s kakovostnim skokom posnetkom pravzaprav nizka.

Ko je posnetek narejen, nam preostane le še deljenje z našim občinstvom ali pa celo uvrstitev v foto knjigo. Da bi bili posnetki občudovanja vredni, bo poskrbela brezplačna programska oprema, ki si jo lahko prenesemo v telefon. V poplavi aplikacij za obdelavo fotografij vas zagotovo ne bo razočarala Snapseed. Zmogljivost aplikacije ter seznam uporabnih orodij in filtrov in dodatkov, ki niso kičasti, kot pri nekaterih drugih ponudnikih, je tako dolg, da bi Snapseedu lahko namenili samostojen članek. Ko ga boste uporabili prvič, vam bo tako všeč, da drugih aplikacij enostavno ne boste več potrebovali.

Če samo omenimo enega od filtrov, ki nam je všeč, je to videz HDR, kjer imamo štiri že nastavljene učinke: za fotografiranje ljudi in narave ter za rahel ali močan učinek filtra. Vsakega od prednastavljenih filtrov lahko še osebno prilagodimo z dotikom na drsnike pod ukazom filtra. Filter za barvo vašega poletnega tena pa si boste morali na kožo nanesti sami, če želite, da boste ob koncu počitnic zagoreli in ne zažgani.

LEO CAHARIJA


Najbolj brano