Britanski Enterprise vplul v Koper

Poveljniška ladja Natove stalne protiminske bojne skupine 2 HMS Enterprise je danes priplula v koprsko pristanišče, kjer se bo zadržala do ponedeljka, so potrdili na upravi za pomorstvo. Natova ladja je pri vplutju v slovenske vode uporabila ustaljen režim ločene plovbe.

Poveljniška ladja Natove stalne protiminske bojne skupine 2 HMS Enterprise je danes priplula v koprsko pristanišče, kjer se bo zadržala do ponedeljka, so potrdili na upravi za pomorstvo. Foto: Danijel Cek
Poveljniška ladja Natove stalne protiminske bojne skupine 2 HMS Enterprise je danes priplula v koprsko pristanišče, kjer se bo zadržala do ponedeljka, so potrdili na upravi za pomorstvo. Foto: Danijel Cek

KOPER > Kot je pojasnil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, nedavna odločitev arbitražnega sodišča glede stičnega območja med odprtim morjem in slovenskimi teritorialnimi vodami na tuje ladje, ki prihajajo v Koper, zaenkrat nima vpliva.

Obisk Natove poveljniške ladje je sicer namenjen krepitvi vojaškega sodelovanja med Slovensko vojsko in drugimi pomorskimi zmogljivostmi zveze Nato, so pred dnevi sporočili z obrambnega ministrstva.

Slovenska vojska bo zagotovila podporo države gostiteljice, načrtovano pa je tudi srečanje poveljnika Natove bojne skupine in poveljnika ladje Justinom Hainsom s poveljnikom 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske Romanom Anžičem.

Večnamenska ladja britanske kraljeve mornarice HMS Enterprise ima 72 članov posadke, vlogo poveljniške ladje Natove stalne protiminske bojne skupine 2 pa je prevzela prejšnji mesec. V soboto med 9. in 11. uro bo ladja na potniškem terminalu Luke Koper tudi na ogled za javnost.

STA


Najbolj brano