Ovadbe Jankovića so postale javne

Spletni portal podcrto.si je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad. Janković vse obtožbe zanika in vrača žogico z vprašanjem, da je tožilka najbrž ugotovila, da njene obtožbe nimajo realnih možnosti, da bi uspele na sodišču.

Zoran Janković meni, da obtožnice proti njemu  ne bodo 
zdržale obravnave.   Foto: STA
Zoran Janković meni, da obtožnice proti njemu ne bodo zdržale obravnave.  Foto: STA

LJUBLJANA > Iz ovadb je po navedbah portala razvidno, da ugotovitve policije temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju telefonski komunikaciji Zorana Jankovića, ki je trenutno v sedmih postopkih pred pravosodnimi organi.

Portal med drugim povzema vsebino kazenske ovadbe v zadevi Stožice, v kateri se Jankovića in soovadene sumi, da naj bi projektnemu podjetju Grep pri financiranju gradnje športnega parka Stožice z navidezno pogodbo pomagali pri preslepitvi bank in EU. Ob Jankoviću so ovadeni še predstavniki Energetike Ljubljana, Grepa in družb Baza Dante, KLM naložbe in Electa. Druga kazenska ovadba se nanaša na zlorabo položaja in pranje denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice. Javno podjetje Energetika Ljubljana naj bi od Grepa po nepotrebnem za tri milijone evrov odkupilo prostore za hladilnico v športnem parku Stožice. Ta posel naj bi bil sklenjen po Jankovićevem posredovanju, Grep pa naj bi v zameno podjetjem v lasti Jankovićevih sinov nakazal 500.000 evrov.

V primeru prodaje delnic Mercatorja se Jankoviću očita, da je s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje Electa inženiring in se ob njihovi prodaji izognil 103.000 evrom davka. Portal podcrto.si je povzel tudi ovadbo, ki Jankoviću očita, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana. Ovadba navaja nekatere datume, ko naj bi se Janković srečal s farmacevtko in ločeno z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem. Janković naj bi ji zaposlitev uredil tako, da je Sedeju naročil, naj jo zaposli za nedoločen čas. Direktor lekarne je sicer pritiske zanikal. V tem primeru so bili dokazi pridobljeni tudi s prisluškovanjem Jankovićevim telefonskim pogovorom, a je preiskovalna sodnica z argumentom zamujenih rokov odredila izločitev ter uničenje dokazov na podlagi prisluškovanja.

Po objavi vsebin kazenskih ovadb se zastavlja vprašanje, ali so to informacije javnega značaja. Po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je tožilstvo v tem primeru ocenilo, da razkritje teh informacij ne bo škodovalo postopku, ki ga peljejo. “Vsi dokumenti in informacije, ki jih ima oz. ustvarijo organi javnega sektorja, so vedno javni, razen če spadajo pod kakšno od izjem po zakonu o dostopu informacij javnega značaja. Tako kazenske ovadbe policije načeloma spadajo med informacije javnega značaja,” je pojasnila Prelesnikova.

Izjeme mora pretehtati tisti organ, na katerega je prosilec naslovil svojo zahtevo, zato je očitno tožilstvo ocenilo, da razkritje kazenskih ovadb policije proti Jankoviću ne bo škodovalo izvedbi postopka. Tožilstvo sicer konec lanskega leta ni želelo posredovati dokumentov z utemeljitvijo, da je postopek v teku in bi lahko razkritje škodovalo izvedbi postopka.

Ljubljanski župan Zoran Janković se ob tem sprašuje, ali je tožilka Blanka Žgajnar ugotovila, da njene obtožbe nimajo realnih možnosti, da bi uspele na sodišču, ter poskuša z njim dokončno obračunati prek javnosti in medijev namesto na sodišču. “Zakon določa, da preiskava ni javni postopek,” je zatrdil Janković, ki pričakuje tudi odziv generalnega državnega tožilca Draga Škete in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, saj naj bi po njegovem mnenju tožilka delovala protipravno.

STA


Najbolj brano