Najsvetlejši roj meteorjev bo letos motila Luna

V noči na nedeljo bomo na nebu lahko opazovali meteorni dež, in sicer vsakoletni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje. Astronomi za letos zaradi svetle Lune ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov, vendar Perzeidi vedno presenetijo s kakšnim izjemno svetlim primerkom, je zapisano v astronomski reviji Spike.

Perzeidi Foto: Wikipedia/Brocken Inaglory
Perzeidi Foto: Wikipedia/Brocken Inaglory

LJUBLJANA > Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zaporedoma. Maksimum z največjim številom vidnih meteorjev pa lahko letos pričakujemo v noči na nedeljo. Po tej noči bo začelo število meteorjev hitro upadati, navaja spletna stran Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora Smart. Nasini astronomi napovedujejo, da bo v brezhibnih okoliščinah to noč moč videti precej manj meteorjev kot običajno, in sicer do 40 na uro.

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let, pišejo na spletni strani Ameriške vesoljske agencije Nasa.

Ob letih, ko je komet, iz katerega izhaja omenjeni roj meteorjev, najbližje Zemlji, lahko vidimo tudi do 200 meteorjev na uro. Tak spektakel smo lahko opazovali lansko leto. Letos pa bo opazovanje po napovedih astronomov oteženo, saj jih bo motila svetla Luna, ki bo zakrila manj svetle primerke te vrste meteornega dežja, je napovedal Nasin astronom Bill Cook.

Perzeidi bodo v noči na nedeljo najbolj vidni tik pred jutranjim svitom. Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev narašča vse do jutra. Srednja hitrost delcev pa je okoli 59 kilometrov na sekundo. Astronomi svetujejo, da jih opazujemo s prostim očesom zaradi širokega vidnega polja in stran od mestnih luči, še navaja astronomska revija Spike.

V Evropi so Perzeidi znani kot “solze svetega Lovrenca”, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta.

Vremenska napoved za soboto sicer kaže, da bo nebo sprva pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem ob morju tudi z nevihtami. Popoldne pa se bo od zahoda delno razjasnilo, piše na spletni strani Agencije RS za okolje.

STA


Najbolj brano