Zaposleni v Agroindu si želijo ureditve razmer

Potem ko je stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan 10. julija na dražbi premoženje družbe prodal družbi Agromib v lasti Avstrijcev, trenutno čaka na odločitev sodišča, ki mora k prodajni pogodbi podati soglasje. Medtem 20 zaposlenih, ki v družbi delajo tudi v času stečaja, pričakuje čimprejšnjo ureditev razmer. Pred vrati je tudi trgatev.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je na dražbi 10. julija celotno premoženje Agroinda edinemu dražitelju, družbi Agromib, prodal po izklicni ceni 2,4 milijona evrov. Novi lastnik je takrat napovedal vlaganja, najprej seveda v odkup grozdja letošnjega letnika.

Nato je bila 13. julija podpisana pogodba o nakupu, h kateri mora soglasje podati še Okrožno sodišče v Novi Gorici, ki vodi stečaj. "Ko bo sodišče izdalo soglasje, bo kupec poravnal kupnino in po plačilu kupnine bo podjetje kupcu izročeno tudi v posest," je danes pojasnil Perdan, ki pa ne more napovedati, kdaj natančno se bo to zgodilo.

V vmesnem času Agroind v stečaju posluje kot doslej, stečajni upravitelj pa je, kot navaja, z novim kupcem v stikih.

V podjetju je tudi v času stečajnega postopka 20 zaposlenih. Ti pričakujejo, da se zadeve v nadaljnjih postopkih ne bodo več zapletale, potem ko so še žive izkušnje z zapleti pod okriljem ukrajinskih lastnikov.

Kot je povedal nekdanji predstavnik sveta delavcev Andrej Furlan, ki je v podjetju zaposlen tudi v času stečaja, zaposleni upajo, da bodo Avstrijci čim prej tudi uradno lastniki družbe in da se bodo razmere stabilizirale.

Pred vrati je tudi trgatev, ki se bo v vipavskih vinogradih predvidoma začela po 25. avgustu. Agroind lastnih vinogradov od začetka stečaja nima več, tako da bo moral vso grozdje odkupiti od kmetov.

STA


Najbolj brano