Pet držav, v katerih ljudje živijo najdlje

V letošnji raziskavi o srečnosti svetovnega prebivalstva so med drugim zabeležili, v katerih državah ljudje živijo najdlje, rezultate povzema BBC.Povprečna življenjska doba na Japonskem je  83 let. Foto: Wikipedia
Povprečna življenjska doba na Japonskem je 83 let. Foto: Wikipedia

> Japonska

Povprečna življenjska doba na Japonskem je 83 let. Na otoku Okinawa, ki ga pogosto imenujejo tudi “otok nesmrtnih”, je denimo več kot 400 stoletnikov. K dolgi življenjski dobi naj bi veliko prispevala tamkajšnja lokalna dieta, ki sestoji iz tofuja, sladkega krompirja in rib. Poleg tega so značilni tudi tesni medčloveški odnosi in močna lokalna skupnost, kar znižuje stres in daje občutek pripadnosti.

> Španija

V Španiji je povprečna življenjska doba 82,8 leta. K temu prispeva denimo mediteranska dieta, bogata z oljčnim oljem, zelenjavo in vinom, pa tudi siesta. Španci tudi precej hodijo po mestih, saj so trgovine in restavracije zlahka dosegljive.

> Singapur

V Singapurju je povprečna življenjska doba 83,1 leto. Značilen je zelo dostopen in kakovosten zdravstveni sistem, ljudje veliko telovadijo v parkih, cigareti in alkohol pa so zelo obdavčneni.

> Švica

V Švici je povprečna življenjska doba 81 let. Tudi zanjo je značilna kakovostna zdravstvena oskrba in visok življenjski standard. V Švici pojedo veliko sira in mlečnih izdelkov.

> Južna Koreja

Južna Koreja bo po raziskavah sodeč prva država, kjer bo povprečna življenjska doba 90 let. K temu med drugim prispevata močna in rastoča ekonomija ter dober dostop do zdravstvenih storitev. V južnokorejski prehrani je veliko fermentiranih živil in vlaknin, ki naj bi nižala holesterol, jačala imunski sistem in preprečevala rakava obolenja. Ljudje so tudi precej povezani v skupnost, med drugim se družijo v javnih kopališčih.

Spletno uredništvo


Najbolj brano