Ko ni kje prespati

Skozi Slovenijo se na leto pelje kakih 80.000 avtodomov. Z enim od njih se že nekaj let vozi tudi družina iz Nemčije, ki gre na morje na Hrvaško. Letos se je družina odločila, da našo lepo deželo, ki jo sicer gleda le s ceste, tudi pobliže spozna. Ustavijo se v Parku Škocjanske jame, in ker pridejo prepozno za ogled podzemlja, nameravajo prenočiti. Nadzorniki jih preženejo, ker v parku čez noč ne sme biti vozil, uradnega parkirišča za avtodome v zavarovanem območju pa ne smejo zgraditi.

Družina se zato odpravi v bližnji kamp. Tudi tam ostanejo pred vrati, saj ni več prostora. V vsakem od dveh kampov, kolikor jih premore Kras, lahko prenočuje le po 30 oseb. Takšno podjetnost pač dopuščajo zakoni, ki urejajo delovanje kampov kot dodatne ponudbe na kmetiji.

Družina poskuša naprej. Tudi Lipico in njene bele konje bi si ogledali, tako da bi mogoče prespali kar tam. A niti ta turistična znamenitost nima parkirišča za avtodome.

Najbližja so v Postojni, Pivki ali Kopru, kjer so, takoj ko so jih uredili, ugotovili, da so stalno polna in da so kamperisti dobri gostje. Počasi so se začele prebujati tudi lokalne skupnosti, ki na pobudo občine Mirna gradijo mrežo parkirišč za avtodome po vsej Sloveniji. 54 se jih je že povezalo in ponujajo namestitev, nekatere parkirišča še načrtujejo. Tudi Divača, Hrpelje-Kozina in Komen napovedujejo, da bodo uredile parkirišča. A glede na to, da so ga v Divači napovedovali že za letos in da so ga v Sežani celo že zgradili, zdaj pa vse poletje lepo urejeno čaka, da ga odprejo, se jim očitno ne pretirano mudi.

Turistična sezona bo že tako ali tako rekordna, avtodomarji pa se bodo nekako že znašli. Kot se je znašla naša družina iz Nemčije, ki je naposled prenočila na nekem izogibališču pri makadamski cesti proti Lokvi, tam, kjer je prejšnji teden gorelo. Ob njej sta bila v počitniški prikolici še družina iz okolice Celja, v avtodomu pa par iz Španije. Ko so se zjutraj zbudili, so vse tri pozdravili redarji.


Najbolj brano