Čuti, da je v dobri formi

38-letni ilirskobistriški Fide mojster Danijel Beletič je dosegel odmeven mednarodni šahovski uspeh. Zmagal je na tradicionalnem mednarodnem turnirju v Lignanu Sabbiadoru.

Danijel Beletič: “Kar dvanajst partij nisem okusil 
grenkobe poraza, kar se mi zdi lepa serija.” Foto: Leo Caharija
Danijel Beletič: “Kar dvanajst partij nisem okusil grenkobe poraza, kar se mi zdi lepa serija.” Foto: Leo Caharija

PORTOROŽ > Danijel Beletič je za seboj je pustil kopico igralcev z mednarodnimi naslovi. Ob lepem izkupičku novih ratinških točk, prislužil si jih je kar 36, je osvojil tudi prvi bal za mednarodnega mojstra.

> Gre za enega največjih posamičnih dosežkov na južnoprimorskem koncu v zadnjem desetletju. Kako ocenjujete svoj nastop?

“Zelo sem zadovoljen. Ves turnir sem igral dobro. Vse partije sem seveda pregledal z računalniškim programom in ta je vsakokrat potrdil mojo korektno igro. Dve partiji sem razmeroma hitro remiziral, vendar iz taktičnih razlogov, da sem prihranil dragoceno energijo za odločilne boje. Turnir sem vzel izjemno resno. Ponavadi veliko vstajam od mize, kadar nisem na potezi. Tokrat sem bil na šahovnico malone priklenjen.”

Danijel Beletič je sicer član Šahovskega kluba Rimex, ki so ga obudili po dveh desetletjih. V Ilirski Bistrici ima tudi vlogo šahovskega mentorja mlajšim igralcem.

> Po zaslugi visokega zmogljivostnega ratinga (performansa) ste osvojili bal za mednarodnega mojstra. Je to vaš prvi?

“Tako je ... Doslej sem bil petkrat ali šestkrat blizu osvojitve bala, vendar je vedno zmanjkala kakšna malenkost, da nisem izpolnil kriterijev. Pravila so stroga. Za osvojitev bala je potrebnih 2451 točk performansa proti nasprotnikom iz vsaj treh različnih federacij. Moj je tokrat znašal kar 2477 točk, igral pa sem z udeleženci iz petih federacij.”

> Koliko balov je potrebnih za osvojitev naslova mednarodnega mojstra?

“Potrebni so trije bali. Pot do naslova ni lahka.”

> Skozi ves turnir ste imeli atraktivno tekmico v 17-letni Desiree Di Benedetto. Dekle je z osvojenim drugim mestom doživelo širšo afirmacijo.

“Punca - doma je iz Rima - je impresivna! Po najini partiji, ki sva jo remizirala, sva se malo pogovarjala. Povedala je, da jo v življenju zanima samo šah. Ima občudovanja vredno energijo. Ko ti pred začetkom partije poda roko, jo stisne tako močno, da te kar zaboli. Po moji presoji bo v rekordno hitrem času postala velemojstrica. Name je naredila izjemen vtis.”

> Kaj načrtujete bližnji prihodnosti?

“V zadnjem času čutim, da sem v dobri formi. Skupaj z zadnjimi tremi partijami Pirčevega memoriala julija v Mariboru in devetimi v Lignanu kar dvanajst partij nisem okusil grenkobe poraza, kar se mi zdi lepa serija. Mogoče bom na krilih tega uspeha nastopil že konec avgusta v Splitu. Zagotovo pa se bom septembra udeležil tradicionalnega tržaškega opna.”

ANDREJ ŽNIDARČIČ


Najbolj brano