Pjongjang grozi z raketnim napadom na ameriški otok Guam

Severna Koreja je danes sporočila, da razmišlja o napadu z balističnimi raketami na ameriška vojaška oporišča v ameriškem čezmorskem ozemlju Guam v Tihem oceanu. Grožnja je bila objavljena nekaj ur po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump Pjongjangu grozil z "ognjem in gnevom".

PJONGJANG > Trump je grožnjo izrekel, potem ko je ameriški Washington Post na podlagi podatkov ameriške obrambne obveščevalne agencije (DIA) v torek poročal, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo dolgega dosega.

To pomeni, da ima Pjongjang jedrsko orožje, ki ga lahko pošlje na cilj z raketo. Ni sicer še jasno, ali je Severni Koreji uspelo testirati tako imenovano miniaturno jedrsko napravo.

"Za Severno Korejo bo bolje, da več ne grozi ZDA. Soočili se bodo z ognjem in gnevom, kakršnega svet ni videl," je povedal predsednik ZDA v svojem golf klubu v New Jerseyju, kjer je na počitnicah.

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je nato danes poročala, da Pjongjang "preučuje operativen načrt za obstreljevanje na območju okoli Guama" s svojimi raketami srednjega do dolgega dosega Hwasong-12. S tem je agencija poročala o izjavi vojske, ki je po navedbah britanske BBC bila verjetno odgovor na ameriške vojaške vaje na otoku Guam.

Guverner Guama Eddie Baza Calvo je javnosti že sporočil, da trenutno ni nobene grožnje otoku, da pa so pripravljeni na vse.

Do stopnjevanja napetosti prihaja po tem, ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.

VS ZN je te, že šeste sankcije, sprejel po preizkusih severnokorejskih raket dolgega dosega 3. in 27. julija, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA.

STA


Najbolj brano