Neverjetnih 222 milijonov evrov odškodnine

Osrednji akter prestopnih zapisov se na medijske zapise ne ozira. V ZDA je Neymar včeraj zjutraj za Katalonce dosegel dva gola za zmago Barce z 2:1 proti Juventusu.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

PARIZ > Ves konec tedna je bila glavna tema prestopnega roka morebiten odhod Neymarja iz Barcelone v Pariz. Katalonski mediji so iz ure v uro objavljali podrobnosti, kako si Neymar močno želi stopiti iz sence Lionela Messija in zato išče okolje, kjer bi lahko bil osrednji zvezdnik. Glavna težava je njegova odkupna klavzula, ki znaša kar 222 milijonov evrov. To so sposobni plačati morda trije klubi na planetu, ki se vsi napajajo z ameriškim ali arabskim denarjem. Barcelona teh vesti ni zanikala. Še več: v klubu naj bi vladalo alarmantno stanje, saj odhoda enega največjih igralcev današnjega časa niso predvideli. Obstale so vse druge aktivnosti. Neymarju naj bi v Franciji ponujali vrtoglavih 40 milijonov evrov na sezono. Skupaj s plačo, odškodnino in davki naj bi samo ta igralec pariški klub stal več kot pol milijarde evrov! Brazilec je sicer na prvi pripravljalni tekmi za zmago proti Juventusu dosegel dva gola. Mediji poročajo, da se je Barcelona sedaj obrnila proti Paulu Dybali, a so zelo skeptični, če ji bo za 100 milijonov evrov uspelo prepričati Juventus. Bolj verjeten je nakup Liverpoolovega Philippeja Coutinha, ki je ocenjen na 80 milijonov.

Juventus je za zdaj izgubil dva pomembna člena lanskoletne ekipe Danija Alvesa (Paris SG) in Leonarda Bonuccija (Milan). Tokrat je prestavil težkokategorno okrepitev. To je mladi napadalec Fiorentine Federico Bernardeschi, ki naj bi postal eden od nosilcev igre italijanske izbrane vrste. Stara dama je v Firence nakazala 40 milijonov evrov nadomestila, nogometaš pa naj bi letno zaslužil štiri milijone evrov na sezono. Novi član Juventusa je tudi poljski vratar Wojciech Szczesny, ki je lani branil za Romo. Gianluigi Buffon je že napovedal, da bo to njegova zadnja sezona, tako da so v Torinu z izbiro Poljaka za njegovega naslednika marsikoga presenetili. Tretji letošnji novinec je otrok Milana Mattia de Sciglio, ki je iz prestolnice mode v Piemont prišel za 12 milijonov evrov. V Torinu so načrtovali podpis pogodbe tudi z zveznim igralcem Sampdorie Patrikom Schickom. Ta si je že nadel svoj novi dres, a pozneje ni opravil zdravniških pregledov. Sedaj se spogleduje s prestopom v Inter.

Nizkorasli mehiški napadalec Javier Hernandez Chicharito je znova zamenjal klub. V lanski sezoni je bil soigralec našega Kevina Kampla (temu je prestop na Kitajsko propadel) v Leverkusnu, sedaj bo znova igral v Angliji. Okrepil je West Ham United iz Londona, pred leti pa se je dokazoval v dresu Manchester Uniteda. Zelo želeni napadalec Alvaro Morata je končno dobil novega delodajalca, pristal je pri Chelseaju. Realu pripada kar 80 milijonov evrov odškodnine, Španec pa bo pri ekipi Antonia Conteja zamenjal španskega Brazilca Diega Costo. Italijan nanj ne računa več.

Albanija ima novega selektorja, nekdanjega odličnega branilca italijanske reprezentance, Milana in Reala Christiana Panuccija. Za pravo razburjenje med pristaši Lazia je poskrbel srbski branilec Aleksandar Kolarov. Ta je pred leti sijajno nastopal v sinje-modrem dresu, se nato podal na Otok k Manchester Cityju. Sedaj je izkušeni Srb podpisal triletno pogodbo z Romo, ki je tako sklenila sodelovanje že s sedmim novim nogometašem.

PETER MARAŽ


Najbolj brano