Plača za maj navzgor

Povprečna bruto plača za maj je znašala 1613,73 evra in se je v primerjavi s plačo za april zvišala nominalno za 1,4 odstotka, realno za 0,7 odstotka. Povprečna neto plača za maj pa je bila 1050,78 evra in s tem od plače za april nominalno višja za 1,2 odstotka, realno pa za 0,5 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Povprečna neto plača za maj  je bila 1050,78 evra.  Foto: Adriana Buzleta
Povprečna neto plača za maj je bila 1050,78 evra.  Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Povprečni bruto in neto plača za maj sta se v primerjavi z lanskim majem nominalno povečali za 3,4 odstotka. Realno pa sta bili višji za 1,9 odstotka.

Povprečna plača za maj je bila v mesečni primerjavi v zasebnem sektorju višja za 1,8 odstotka, v javnem pa za 0,4 odstotka. V institucionalnem sektorju država je bila višja za 0,1 odstotka.

Povečanje neto plače za maj je bilo v mesečni primerjavi najbolj opazno v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, za 5,7 odstotka. V tej dejavnosti je bila izplačana tudi najvišja povprečna mesečna neto plača za maj, ki je znašala 1525,36 evra.

Opazneje ali za 4,2 odstotka se je zvišala tudi v dejavnosti gradbeništvo ter za 3,7 odstotka v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja.

Po statističnih regijah se je neto plača za maj zvišala. Najbolj ali za 3,9 odstotka se je v primerjavi s plačo za april povečala v primorsko-notranjski regiji.

STA


Najbolj brano